Subcritical water extraction, which is used to extract phytochemicals
from different plants and foods, is also called green technology. Orange
peel, which a rich source of antioxidant compounds such as phenolics,
β-carotene and essential oils, is a valuable by-product in the food industry.
In this study, the determination
of the relationship between antioxidant activitiy and phenolic compounds of
subcritical water extracts obtained from orange peel was aimed. For this aim, The Ferric
Reducing Antioxidant Assay (FRAP), The Cupric Reducing Antioxidant Capacity (CUPRAC) and DPPH radical scavenging activity (IC50)
of subcritical water extracts were
measured. Total
phenolic content of the subcritical water extracts from orange peel was determined statistically significant (p<0.01) correlated as R2=0.98 and 0.92 with FRAP and CUPRAC values.
Also, total flavonoid content of the subcritical water extracts from orange peel had very
high significant (P<0.01) positive correlations
as R2=0.97 and 0.93 with FRAP and CUPRAC values. However, total
phenolic and total flavonoid content in the subcritical water extracts from orange peel were
statistically significant (p<0.01) correlated
as R2=-0.68 and -0.70 with IC50, respectively.
Antioxidant activity DPPH orange peel subcritical water extraction phenolics
Farklı bitkilerden ve gıdalardan fitokimyasal bileşikleri ekstrakte etmek
amacıyla kullanılan kritik altı su ekstraksiyonu aynı zamanda yeşil teknoloji
olarak da adlandırılmaktadır. Fenolik bileşikler, β-karoten ve esansiyel yağlar
gibi antioksidan bileşikler açısından zengin bir kaynak olan portakal kabuğu
gıda endüstrisinde değerli bir yan üründür. Bu çalışmada, portakal kabuğundan
elde edilen kritik altı su ekstraktlarında antioksidan aktivite değerleri ile fenolik
bileşikler arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, kritik
altı su ekstraktlarının Demir
indirgeme Gücü Aktivitesi (FRAP),
Bakır indirgeme Gücü
Aktivitesi (CUPRAC) ve DPPH
radikal süpürme aktivitesi (IC50) ölçülmüştür. Portakal
kabuğundan elde edilen kritik altı su ekstraktların toplam fenolik madde
içeriği ile FRAP ve CUPRAC değerleri arasındaki ilişki istatistiksel (P<0.01) açıdan önemli olup sırası ile R2=0.98 ve
0.92 düzeylerinde bulunmuştur. Aynı zamanda, portakal kabuğundan elde edilen
kritik altı su ekstraktların toplam flavonoid içeriği de FRAP ve CUPRAC
değerleri ile istatistiksel (P<0.01) açıdan önemli
düzeyde ilişkilidir (sırası ile R2=0.97 ve 0.93). Buna karşın, portakal
kabuğundan elde edilen kritik altı su ekstraktların toplam fenolik madde ve
toplam flavonoid içerikleri ile IC50 değeri arasındaki ilişki sırası
ile R2=-0.68 ve -0.70 düzeylerinde olup istatistiksel (P<0.01) açıdan önemlidir.
Antioksidan aktivite DPPH portakal kabuğu kritik altı su ekstraksiyonu fenolikler
Diğer ID | GD17029 |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 5 |