Bu çalışmada, tavuk yumurtasının yüzeyine farklı konsantrasyon (2 ppm, 4 ppm ve 6 ppm) ve sürelerde(2 dk ve 5 dk) ozon uygulanarak yumurtanın mikrobiyel kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Yumurta yüzeyinde Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, toplam koloni, maya ve küf sayımları24 °C’de 5 hafta depolama süresince haftalık periyotlarda gerçekleştirilmiştir. Ozon yumurtanın mikrobiyelflorasını hızlı bir biçimde azaltmasına rağmen, depolama ile mikrobiyel gelişim devam etmiş ancakgelişme hızı kontrol grubunun altında seyretmiştir. Yumurtalarda Enterobacteriaceae, Staphylococcusaureus, toplam koloni, maya ve küf popülasyonu üzerine önemli düzeyde azalma sağladığı; artan ozonkonsantrasyon ve uygulama süreleri ile inaktivasyon düzeyinin önemli düzeyde arttığı belirlenmiştir.Oda şartlarında depolama boyunca ozon uygulanan yumurtalarda kontrol grubuna göre mikrobiyelyük yaklaşık 2 log daha düşük çıkmış ve uygulamanın mikroorganizmalar üzerindeki inhibisyon etkisiönemli bulunmuştur. Buna göre ozon uygulamasının yumurtaların raf ömrü üzerine pozitif etkisi olduğutespit edilmiştir. Çalışmayla ozonun yumurtanın muhafazasında önemli bir potansiyele sahip olduğubelirlenmiştir
Yumurta ozon mikrobiyel inaktivasyon depolama raf ömrü oda sıcaklığı
In this study, the effects of different ozone concentrations (2; 4 and 6 ppm) and times (2 min and 5 min) onmicrobiological quality on eggs were investigated. Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, totalcolony, yeast and mold populations were determined on the eggs surface at weekly intervals duringstorage (5 weeks at 24°C). Although the applications of ozone were reduce quickly the microbial floraon the eggs, microbial growths were continued during storage, but the number of microorganismsremained below the growth rate of the control group. Ozone application has provided a significantreduction on Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, total colony, yeast and mold populations. Itwas determined that effectiveness on microbial inactivation increased with increasing exposure timeand ozone concentration. Microbial load of eggs compared to the control group of ozone applicationswere decreased to about 2 logs comparing to the control group during storage, and the inhibitoryeffect of applications on the microorganisms were significant.In conclusion, it was determined that a positive effect on the shelf life of the eggs of ozone treatmentsduring storage. Gaseous ozone has potential to become significant breakthrough in the industry and inpreserving egg during ambient room temperature storage
Egg ozone microbial inactivation storage shelf life ambient temperature
Diğer ID | JA55JV62DH |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 41 Sayı: 1 |