Bu çalışmanın amacı, Rize'deki
Anzer yaylasında yaygın olarak üretilen Anzer balının fiziko-kimyasal ve
biyoaktif özelliklerini belirlemektir. Numunelerin mineral içerikleri, İndüktif
Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) ile belirlenmiştir. En
fazla bulunan mineraller sırasıyla 1265.87 - 5887.65, 299.56 - 854.36, 289.41 -
591.45 ve 41.54 - 90.54 mg/kg arasında değişen potasyum, kalsiyum, sodyum ve
magnezyumdur. Ayrıca, bu çalışma Anzer balı renginin oldukça farklı olduğunu ve
genellikle açık sarı ve bazılarının koyu kahverengi olduğunu göstermektedir.
Numunelerin toplam fenolik madde miktarı (TPC) 802.6- 1352. 6 μg GAE/g bal
arasında bulunmuştur. Toplam antioksidan içerikleri de (TAC) 9.12-20.69 μmol
TE/g arasında tespit edilmiştir. Bal örneklerinin yüksek antioksidan
kapasitesi, fenolik bileşiklere (TPC) ve süpürme aktivitesine katkıda
bulunduğunu açıkça göstermektedir.
The purposes of this study is to
determine the physico-chemical and bioactive properties of Anzer honey, which
is produced in widespread of Anzer plateau in Rize. Mineral contents of samples
were determined by Inductivelly Coupled Plasma Optical Emission Spectrometer
(ICP-OES). The most abundant minerals were potassium, calcium, sodium, and
magnesium, ranging between 1265.87 - 5887.65, 299.56 - 854.36, 289.41 - 591.45,
and 41.54 - 90.54 mg/kg, respectively. In addition, this study shows that the color
of Anzer honey is quite different and it is usually light yellow and some of it
is dark brown. The total phenolic content of the samples (TPC) was found
between 802.6- 1352.6 μg GAE / g honey. Total antioxidant contents (TAC) were
determined between 9.12-20.69 μmol TE / g. TAC of honey samples clearly shows
that it contributes to TPC and sweeping activity.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 4 |