Öz
Parlak turuncu renge sahip olan hurma, Türkiye’de daha çok “Trabzon Hurması” ve “Cennet Meyvesi” olarak bilinmektedir. Bu çalışmada üç farklı çeşitte (buruk, buruk olmayan ve yabani) Trabzon hurmasının; ekstrakte, ekstrakte olmayan, toplam fenolik bileşen, antioksidan kapasite ve biyoalınabilirlikleri araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, bütün hurma çeşitlerinde toplam fenolik bileşen, antioksidan kapasite ve biyoalınabilirlik büyük öneme sahiptir. Buruk ve buruk olmayan hurma çeşitleri ile karşılaştırıldığında, yabani hurma çeşidinin daha fazla toplam fenolik bileşen (864.85 mg GAE/100 g) içerdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bir başka ilgi çekici sonuçta ise her ne kadar tüketim için tercih edilmese de yabani hurma çeşidinin buruk olmayan hurma çeşidinden 6.7 kat, buruk hurma çeşidinden ise 4.7 kat daha yüksek biyoalınabilirliğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Özellikle yabani hurma iyi bir doğal antioksidan kaynağıdır ve üzerinde daha fazla çalışma yapılmalıdır.