Öz
Bu çalışmanın amacı, Dean girdabı akışına dayalı tasarlanan UV-C reaktör ile UV-C ışınlama işleminin etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmada kullanılacak parametreler toplam aerobik bakteri sayısı ile maya ve küf sayısı, antioksidan kapasite, toplam fenolik madde miktarı, 5-HMF içeriği ile furan oluşumu ve duyusal özellikler olarak belirlenmiştir. 68,75 mJ/cm2 UV-C ışın uygulaması toplam mezofilik aerobik bakteri ve küf-maya sayısında sırasıyla 2,21-log CFU/ml ve 1,13-log CFU/ml azalmaya neden olmuştur. UV-C ile muamele edilmiş portakal suyunun DPPH radikal temizleme aktivitesi ve toplam fenolik içeriği önemli ölçüde azalmıştır. Bununla birlikte, UV-C ışınlama ile HMF miktarında azalma saptanmıştır. Elde edilen sonuca göre, HMF içeren meyve sularında UV-C uygulaması, HMF içeriğini ortadan kaldırmak veya azaltmak için faydalı bir yöntem olacaktır. pH ve °Brix değerleri, UV-C işleminden sonra değişmemiştir. İşlem sonrasında, furan oluşumu tespit edilmemiş, görünüş ve renk açısından kalite özelliklerinde önemli bir değişiklik saptanmamıştır.