Bu çalışmanın amacı kiraz tipi domatesin (Lycopersicon esculentum L.) hasat sonrası kalitesi ve raf ömrüne etilen tutucu-aktif ambalajlamanın ve depolama sıcaklığının etkisinin belirlenmesidir. Kiraz tipi domates, yapısında etilen tutucu katkı içeren düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ambalajda ve katkısız LDPE ambalajda pasif modifiye atmosfer paketleme (MAP) altında, 4ºC ve 10ºC’de %60 bağıl nemde 32 gün süreyle depolanmıştır. Ambalajsız domates kontrol grubunu oluşturmuştur. Depolama sürecinde tepe boşluğu oksijen, karbondioksit ve etilen konsantrasyonu, ağırlık kaybı, fiziksel analizler (renk, tekstür), kimyasal analizler (%briks, pH, titrasyon asitliği, likopen) ve duyusal değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Aktif ambalajlanmış kiraz domateste 4ºC’de %6.5 oksijen oranında denge atmosferi sağlanmıştır, ancak 10ºC’de oksijen oranı riskli seviyenin (%2’nin) altına düşmüştür. Depolama sonunda en az etilen üretimi 4ºC’de etilen tutucu içeren aktif ambalajlarda gerçekleşmiştir. Fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz sonuçları da dikkate alındığında etilen tutucu içeren aktif ambalajlarda kiraz domatesin 4ºC’de 32 gün raf ömrüne sahip olduğu tespit edilmiştir.
Aktif ambalajlama depolama sıcaklığı etilen tutucu hasat sonrası kalite kiraz domates raf ömrü soğuk zararı
The influence of ethylene scavenging-active packaging and storage temperature on the postharvest quality and shelf life of cherry tomatoes (Lycopersicon esculentum L.) was investigated. The tomatoes were packaged with ethylene absorber incorporated LDPE bags and control LDPE under passive modified atmosphere (MAP), and stored at 4ºC and 10ºC and 60% relative humidity for 32 days. Unpackaged products were the control groups. During storage, headspace gas analysis, ethylene concentration, mass loss, physical (color and texture) and chemical analyses (brix, pH, titratable acidity, lycopene) and sensory evaluation were performed. Active packages were successfully reached equilibrium atmosphere with 6.5% oxygen content (O2 %) at 4ºC. However, O2 % decreased below critical level of 2% at 10ºC. The minimum ethylene concentration was determined in active packages at 4ºC. In conclusion, considering physical, chemical and sensory properties, the shelf life of the cherry tomatoes was suggested as 32 days at 4ºC in active packages.
Active packaging cherry tomato chilling injury ethylene scavengers post-harvest quality shelf life storage temperature
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 48 Sayı: 5 |