In this study, antimicrobial, antioxidant and anti-quorum sensing activities of S. oleraceus, T. scaturiginosum, T. bithynicum and L. tuberosus were investigated. T. scaturiginosum and T. bithynicum were effective in terms of antimicrobial activity. The highest antibiofilm inhibition was shown by 33.30% aqueous extract of S. oleraceus on P. aeruginosa ATCC 27853. While S. oleraceus aqueous extract showed 35.32% violacein inhibition, T. bithynicum had a zone diameter of 13 mm for quorum sensing inhibition. L. tuberosus ethanol extract was found remarkable with its 52.5% anti-swarming activity. The most effective plant in terms of antioxidant activity was determined as L. tuberosus. This value is IC50 4.36 mg/mL for DPPH and 67.64% for FTC activity. It has been shown that these edible plants may be suitable candidates for reducing microorganismal resistance and using them in the treatment of diseases.
Antimicrobial antibiofilm antiquorum sensing antioxidant edible plants
Bu çalışmada, S. oleraceus, T. scaturiginosum, T. bithynicum ve L. tuberosus’un antimikrobiyal, antioksidan ve anti-quorum sensing aktivitesi araştırılmıştır. T. scaturiginosum ve T. bithynicum antimikrobiyal aktivite açısından etkili bulunmuştur. En yüksek antibiyofilm inhibisyonunu P. aeruginosa ATCC 27853 üzerinde S. oleraceus’un %33.30’luk sulu ekstraktı göstermiştir. S. oleraceus sulu ekstraktı %35.32 viyolasin inhibisyonu gösterirken, T. bithynicum quorum sensing inhibisyonu için 13 mm’lik zon çapı göstermiştir. L. tuberosus etanol ekstraktı, %52.5 anti-swarming aktivitesi ile dikkat çekici bulunmuştur. Antioksidan aktivite açısından en etkili bitki L. tuberosus olarak tespit edilmiştir. Bu değer DPPH için 4.36 mg/mL IC50 ve FTC aktivitesi için %67.64’tür. Elde edilen bulgular yenilebilir bitkilerin mikroorganizma direncinin azaltılması ve hastalıkların tedavisinde kullanılması için uygun adaylar olabileceği göstermiştir.
Antimikrobiyal antibiyofilm anti-quorum sensing antioksidan yenilebilir bitkiler
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Biyoteknolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 8 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 49 Sayı: 6 |