Maize is an important staple food and one of the most consumed grains worldwide. In the present study, γ-irradiation effects on nutritional composition, color values and fatty acids profile of maize flour were established. Maize flour samples were irradiated using 60Co source at doses of 0, 2.5, 5.0, 7.5, and 10 kGy. Gamma irradiation modified the fatty acids, causing a significant decrease in the levels of oleic acid (18:1) and linoleic acid (18:2) and an increase in the level of stearic acid (18:0) in maize flour oil. Moreover, total monounsaturated and polyunsaturated fatty acids decreased with increasing dose. The examined nutrient contents were moisture, protein, ash and fat contents. Gamma irradiation did not cause statistically significant changes in dry matter, fat and protein composition of maize flour. While L* value increased due to gamma irradiation, a* and b* color parameters decreased with increasing irradiation dose.
Mısır (Zea mays L.) dünya çapında en çok tüketilen tahıllar arasında olup önemli bir temel gıdadır. Mevcut çalışmada, gama ışınlamanın mısır ununun besin bileşimi, renk değerleri ve yağ asitleri kompozisyonuna etkileri araştırılmıştır. Mısır unu örnekleri 0, 2.5, 5.0, 7.5 ve 10 kGy dozlarında 60Co kaynağı kullanılarak ışınlanmıştır. Gama ışınları mısır unu yağının oleik asit (18:1) ve linoleik asit (18:2) seviyelerinde önemli bir azalmaya ve stearik asit (18:0) seviyesinde artışa neden olup yağ asitlerini modifiye etmiştir. Ayrıca ışınlama dozunun artmasına paralel olarak, toplam tekli doymamış ve toplam çoklu doymamış yağ asitlerinin azaldığı saptanmıştır. Çalışmada incelenen besin bileşimi kuru madde, protein, kül ve yağ bileşenleridir. Gama ışınlama mısır ununun kuru madde, yağ ve protein oranlarında istatistiksel açıdan önemli değişikliklere yol açmaz iken (P> 0.05), kül değeri ve renk parametrelerini istatistiksel olarak önemli (P< 0.05) düzeyde etkilemiştir. Işınlama ile L* değeri artarken, a* ve b* renk parametreleri ışınlama dozunun arttırılmasına bağlı azalmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Ambalajlama, Saklama ve İşleme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 18 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 17 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 50 Sayı: 2 |