Tarhana, buğday ürünlerinin
yoğurt gibi süt ürünleri ve bazı sebze ve baharatlarla karıştırılıp, hem laktik
asit hem de alkol fermantasyonuna tabi tutulmasıyla üretilen, fermantasyondan
sonra kurutularak dayanıklılığı arttırılan, yarı hazır besleyici bir gıda
maddesidir diye tanımlanabilmektedir. Tarhana çoğunlukla ev ekonomisi
çerçevesinde üretilmekte ve tüketilmektedir. Ticari tarhana üretimi az olmakla
birlikte nüfus artışı ve hızlı şehirleşme gibi değişik nedenlerden dolayı pazar
payı hızla artmakta ve hazır gıda maddesi olarak yerini almaktadır. Tarhana
beslenme değeri yüksek, bir gıda çeşidimizdir. Tarhanadaki buğday unu ve
yoğurt, esansiyel aminoasitler yönünden birbirlerini büyük ölçüde tamamlamakta
ve bu sebeple de tarhana yüksek kaliteli bir protein kaynağı olarak
değerlendirilmektedir Ayrıca tarhana içerdiği lif açısından yüksek kolesterol,
yüksek tansiyon, damar hastalıklarının azaltılmasında da etkilidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 9 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 1 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3 |