Bu çalışmanın amacı, gıda sektöründe önemi giderek artan sağlıklı tüketim
bilincine yönelik olarak meyve suyu ürünlerinde tüketici tutumlarını incelemektir.
Çalışmanın hedefi genel olarak tüketicilerin meyve suyu satın alırken ürünle
ilişkili hangi sağlık özelliklerini ne derece önemsedikleri ve aynı zamanda sahip
oldukları bilgi düzeylerini belirlemek olarak saptanmıştır. Bu hedef doğrultusunda
Antalya ili merkezinde basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen 400 kişi
üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırmada hane halklarından derlenen orijinal
verilerin değerlendirmesi “SPSS 13.0” programında yapılmıştır. Araştırma
sonucunda, katılımcıların % 64’ü meyve suyunun sağlığa faydaları ile ilgili bilgi
düzeylerinin yeterliliği hakkında kendisinin kısmen bilgili olduğunu belirtmiştir.
Meyve suyunun beslenme açısından taşıdığı özelliklerden 4,28’lik ortalama ve
0,875’lik standart sapma değeri ile vitamin içeriği en fazla önem verilen özellik
olarak belirlenmiştir. Meyve suyu ürünlerinde 3,42 ortalama ve 1,166 standart
sapma değeri ile “meyve suyu obeziteye yol açar” yargısına katılmadıkları görüşü
ağırlık kazanırken, “evde sıkılan meyve suları, ambalajlı meyve sularına göre
daha sağlıklıdır” görüşü kesinlikle katılıyorum cevabının en çok yoğunlaştığı görüş olmuş, bu görüşe ait ortalama değer 1,49 ve standart sapma da 0,993 olarak
hesaplanmıştır. Meyve suyunun sağlığa faydaları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi
olunan konu % 46 ile “Portakal suyu, Ca, Mg, vitamin içerir, dolaşımı rahatlatır,
nezle ve gribe iyi gelir” görüşü olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 8 Sayı: 32 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)