ÖZET
Bu çalışmada, Erzurum yöresinden temin edilen 50 adet civil peynir numunesi mikrobiyolojik kalitenin belirlenmesi maksadıyla incelendi. Araştırma sonuçlarına göre civil peyniri numunelerinde belirlenen mikroorganizma kolonilerinin ortalama sayılan; Aerob mezofil genel canlı 3.36x105kob/g. psikrofilik mikroorganizma 3.90x105 kob/g, koliform gurubu bakteri 3.05x104kob/g, E.coli 3.07xl02kob/g, S.aureus 1.16x 10: kob/g, Lactobacillus 2.06x104kob/g, maya 1.32xl05 kob/g ve küf 5.1 lxl04 kob/g olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, civil peynirinin mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre halk sağlığı açısından potansiyel tehdit oluşturabileceği, dolayısıyla üretim, depolama ve satış aşamalarında kritik kontrol noktalarının tespit edilerek hijyenik tedbirlerin alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Civil peyniri, halk sağlığı, mikrobiyolojik kalite
2005 Kabul Tarihi: 03.04.2006
MİCROBİOLOGİCAL PROPERTİES OF CİVİL CHEESE
ABSTRACT
In this study, 50 civil cheese samples obtained from Erzurum province have been analysed microbiologically. The mean values of colony counts were determined as follows for different microorganisms: for general viable microorganisms 3.36x10s cfu/g, for psychrophilic microorganisms 3.90x105 cfu/g, for coliform group 3.05xl04 cfu/g, for E.coli 3.07xl0: cfu/g, for S.aureus 1.16x 102 cfu/g, for Lactobacillus 2.06xl04 cfu/g, for yeast 1.32x10s cfu/g, and mould 5.11xl04 cfu/g. According to the microbiological analysis results, it was concluded that civil cheese may cause a potential risk for public health and thereby hygienic precautions should be taken by determining critical control points from phases of production, storage and sale.
Key Words: Civil cheese, urban healtly, microbiological quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 32 Sayı: 2 |