This study aims to examine the postgraduate theses written on Turkish cuisine within the scope of descriptive content analysis. According to the data collected from YOK National Thesis Center, 48 theses were written on Turkish cuisine between 1995-2021. The highest number of postgraduate theses on Turkish cuisine was published in 2019. Most of the theses (93.75%) published on Turkish cuisine were written in Turkish. A significant portion (75%) of the theses published on this subject were published as master's theses. An important part of the theses (34%) written on Turkish cuisine was written in the field of tourism. Surveys (35.41%) were mostly used as data collection methods in postgraduate theses written about Turkish cuisine. It is seen that secondary sources (27.08%) and foreign tourists (16.66%) were chosen as sample types in postgraduate theses on this subject. It has been determined that the theses written on Turkish cuisine aim to determine the most opinions (29.16%) and a significant part of the studies (57.14%) to determine the opinions of foreign tourists.
Turkish cuisine Graduate thesis Descriptive content analysis
Bu çalışmanın amacı, Türk mutfağı konusunda yazılmış olan lisansüstü tezleri betimsel içerik analizi kapsamında incelemektir. YÖK Ulusal Tez Merkezinden toplanan verilere göre 1995-2021 yılları arasında Türk mutfağı konusunda toplam 48 adet lisansüstü tez yazılmıştır. Türk mutfağı konusunda en fazla tezin (n=10) 2019 yılında yayınlandığı, 1995-2021 yılları arasında yayınlanan tezlerin %93,75’inin Türkçe yazıldığı ve %75’inin (n=36) yüksek lisans tezi olduğu, Türk mutfağı konusunda yayınlanan tezlerin en çok Turizm konu alanında (%34) yazıldığı, Türk mutfağı konusunda en çok tezi (%14,58) Anadolu üniversitesinin yayınladığı saptanmıştır. Türk mutfağı konusunda yayınlanan tezlerde karma araştırma yaklaşımlarının (%8,33) çok tercih edilmediği tespit edilmiştir. Bu konuda yapılan araştırmalarda veri toplama yöntemi olarak en çok anketin (%35,41) kullanıldığı, örneklem türü olarak ise ikincil kaynakların (%27,08) ve yabancı turistlerin (%16,66) seçildiği görülmektedir. Türk mutfağı konusunda yazılan tezlerin amacının en fazla görüş belirlemeye yönelik olduğu (%29,16) ve görüş belirlemeye yönelik yapılan çalışmaların önemli bir kısmının da (%57) yabancı turistlerin görüşlerini belirlemeye yönelik olduğu saptanmıştır.
Türk Mutfağı Lisansüstü tez Betimsel içerik analizi Turkish cuisine Graduate thesis Descriptive content analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 21 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2 |