The UNESCO” Global Alliance for Cultural Diversity" was established in 2004. This network covers seven different themes, one of which is gastronomy. The purpose of the network is to ensure the development of international cooperation, the preservation and promotion of local cuisines, to ensure sustainable development. Thus, economic and cultural development will take place. The Geographical Indication has the property of being used as a tool in rural development. Geographical signs contribute to the national economy by protecting both the producer and the consumer, as well as ensuring the transfer of cultural values between generations without decaying. Gaziantep Province is the first city in our country to enter the Unesco creative gastronomy cities network. After Gaziantep joined the network, awareness was raised and there was a rapid increase in the number of geographically marked products. In this study, the gastronomic products of Gaziantep province with geographical indications were examined. In the study, it was aimed to determine the effect of the inclusion of Gaziantep Province in the UNESCO creative gastronomy cities network on the geographical indication registration of gastronomic products. In the research, the document scanning technique, one of the qualitative research methods, was used, the keywords were determined and the literature on the subject was scanned and the obtained data were presented in the study. It is one of the striking results of the research that the number of geographically indicated gastronomic products has increased rapidly with the inclusion of Gaziantep province in the UNESCO creative cities network, and this number has increased to 67 by 2022. After Gaziantep was included in the network, awareness was created and there was a rapid increase in the number of geographically indicated products. Thus, the purpose of the Unesco creative gastronomic cities network was realized and contributed to the promotion and preservation of local cuisine.
UNESCO “Kültürel Çeşitlilik Küresel İttifakı” 2004 yılında kurulmuştur. Bu ağ, yedi farklı temayı kapsamakta olup bu temalardan biri gastronomidir. Ağın amacı, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi, yerel mutfakların korunması ve tanıtımının sağlanmasıdır. Böylece ekonomik ve kültürel gelişme gerçekleşecektir. Coğrafi İşaret kırsal kalkınmada bir araç olarak kullanılabilme özelliğine sahiptir. Coğrafi işaretler hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyarak ülke ekonomisine katkıda bulunmakla birlikte kültürel değerlerin bozulmadan nesiller arası aktarımını sağlamaktadır. Gaziantep İli Ülkemizde UNESCO yaratıcı gastronomi şehirleri ağına giren ilk ilimizdir. Gaziantep aynı zamanda Türkiye’de en fazla coğrafi işaretli gastronomik ürünlere sahiptir. Çalışmada Gaziantep İli’nin UNESCO yaratıcı gastronomi şehirleri ağına dahil edilmesinin gastronomik ürünlerin coğrafi işaret tescili üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman tarama tekniği kullanılmış, anahtar kelimeler belirlenerek konuyla ilgili alan yazın taranmış elde edilen veriler çalışmada sunulmuştur. Gaziantep ilinin UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil edilmesiyle coğrafi işaretli gastronomik ürün sayısında hızla artış olduğu ve 2022 yılı itibariyle bu sayının 67 ‘ye çıktığı araştırmanın çarpıcı sonuçlarındandır. Gaziantep ağa dahil olduktan sonra farkındalık oluşmuş ve coğrafi işaretli ürün sayısında hızlı bir artış gerçekleşmiştir. Böylece Unesco yaratıcı gastronomi şehirleri ağının amacı gerçekleşmiş ve yerel mutfağın tanıtımına ve korunmasına katkı sağlanmıştır.
Gaziantep Mutfağı Anahtar Kelimeler: Gastronomi Unesco Coğrafi işaret
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Derleme Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mayıs 2022 |
Gönderilme Tarihi | 1 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 29 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1 |