Mantarlar başlangıçta deneme yanılma yoluyla, günümüzde ise bilimsel olarak yenilebilirliği keşfedilmiş ve sofralarda yerini almıştır. Mantarların çeşitliliği Türkiye coğrafyasında da kendini göstermektedir. Bu çalışmada Ermenek’te yetişen yenilebilir mantarların neler olduğu, bunların hangi aylarda toplandığı, toplanan bu mantarların nasıl tüketildiği ve saklandığı, nasıl temin edildiği, zehirli olup olmadığının nasıl anlaşıldığı, tüketim sebeplerinin neler olduğunun belirlenmesi ve katılımcıların bu mantarlarla yapmış oldukları bir yemeğin reçetesinin kaydedilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma doğrultusunda kartopu örneklem yöntemiyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, 24-30 Ekim 2021 tarihlerinde online görüşmeler yapılarak 15 katılımcıdan veriler toplanmıştır. Toplamda 7 tür mantarın yetiştiği ve bu mantarların trüf mantarı, kar çanı mantarı, istiridye mantarı, kuzu göbeği, kuzu kulağı, kültür mantarı ve Mersin mantarı olduğu tespit edilmiştir. Bölgede toplanan bu mantarlar genellikle mutfaklarda kullanılmakla birlikte sağlık alanlarında da kullanılmakta ve küçük ölçekte satışı yapılmaktadır. Ayrıca mantarları deneme yanılma yöntemine, alışkanlık durumuna ve geleneksel yöntemlere göre topladıkları belirlenmiştir.
Mushrooms were initially discovered by trial and error, and today their edibility has been scientifically found and taken their place on the table. The diversity of fungi also shows itself in the geography of Turkey. In this study it is aimed to determine what the edible mushrooms grown in Ermenek are, in which months they are collected, how these mushrooms are consumed and stored, how they are obtained, how to understand whether they are poisonous, what are the reasons for consumption, and to record the recipe of a dish made with these mushrooms. In line with the research, semi-structured interview technique with snowball sampling method was used, and data were collected from 15 participants by conducting online interviews on 24-30 October 2021. It has been determined that seven types of mushrooms are grown in total. These mushrooms are truffle mushrooms, Gold Flecked Woodwax, oyster mushroom, black morel, the white-footed elf cup, cultivated mushrooms, and morchella dunalii. Currently, these mushrooms collected in the region are generally used in food areas and in health areas and sold on a small scale. In addition, it was determined that they gathered mushrooms according to trial and error method, habit status, and traditional methods.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 23 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1 |