Bu araştırmanın amacı, alanyazında geçmişten beri hazırlanan gastronomik deneyim konulu çalışmaların incelenmesidir. 2001-2022 yılları arasında uluslararası literatürde gastronomik deneyim kavramına yönelik 255 çalışma tespit edilmiş ve araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler Web of Science (WOS) veri tabanında “başlık”, “özet” ve “anahtar kelimeler” ile sınırlandırılmıştır. Analiz için atıf sayısı, yayın yılı, yazarlar, kurumlar, konular, ülkeler ve anahtar kelimeler parametreleri kullanılmıştır. Elde edilen verilerin VOSviewer bibliyografik analiz programında ilişki haritaları oluşturulmuştur. Analiz sonucunda, 2022 yılı 49 yayınla en fazla çalışma yapılan yıl olarak belirlenmiştir. En fazla yayın yapan ülke İspanya (49 yayın), ardından Portekiz (21 yayın) ve Amerika Birleşik Devletleri (20 yayın) gelmektedir. Türkiye ise 19 yayınla beşinci sırada yer almaktadır. Gastronomik deneyim kavramını inceleyen çalışmaların yazarları arasında en üst sırada beş yayınla Tomas Lopez-Guzman, Faruk Seyitoğlu ve Charles Spence bulunmaktadır. Bu bibliyometrik analiz sonuçları, gastronomik deneyimle ilgili uluslararası literatürdeki gelişmeleri değerlendirmek ve gelecekte yapılacak çalışmalara yön vermek amacıyla hazırlanmıştır.
The aim of this research is to examine studies about gastronomic experience. A total of 255 studies related to the concept of gastronomic experience were identified and included in the research from international literature between 2001 and 2022. The data was limited to the "title," "abstract," and "keywords" in the Web of Science (WOS) database. Citation count, publication year, authors, institutions, topics, countries, and keywords were used as parameters for analysis. Relationship maps were generated using the VOSviewer bibliographic analysis program based on the obtained data. The analysis revealed that the year 2022 had the highest number of publications with 49 studies. The country with the highest number of publications was Spain (49 studies), followed by Portugal (21 studies) and the United States (20 studies). Turkey ranked fifth with 19 publications. Among the authors of studies examining the concept of gastronomic experience, Tomas Lopez-Guzman, Faruk Seyitoğlu, and Charles Spence were the top three authors with five publications each. These bibliometric analysis results were prepared to assess the developments in the international literature on gastronomic experience and provide guidance for future studies.
Gastronomy Gastronomic experience Tourism Bibliometric analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2 |