Özet
Bu çalışmanın amacı Çanakkale’deki yaş
meyve ve sebze tüketicilerinin, yaş meyve ve sebzelerdeki gıda güvenliği
algılarının ölçülmesidir. Oransal Örnekleme Formülü ile belirlenen 166 tüketici
ile yüz yüze anketler yapılmıştır. Tüketicilerin algılarının ölçülmesi için
5’li Likert Ölçekli yargılardan, algı boyutlarının ölçülmesi için ise Çok
Boyutlu Ölçekleme Analizinden yararlanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre;
tüketiciler yaş meyve ve sebzelerin hormone, pestisit, gübre kalıntısı
içerdiğini ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar kullanıldığını düşünmektedir.
Dahası, tüketicilerin yaş meyve ve sebzelerde gıda güvenliği ile ilgili ortak
ve farklı algıları da çalışmada ele alınmıştır. Gıda güvenliği ile ilgili
tespit edilen sorunlara devlet, üretici, tüketici ve araştırmacılar açısından
öneriler getirilmiştir.
The objective of this study was to determine the perceptions regarding
food safety of the fresh fruits and vegetables consumers in Canakkale. Face to
face interviews were carried out with 166 consumers who were determined via proportional
sampling method. A Five-Point Likert Scale was used to define the perceptions consumer
and Multidimensional Scaling Analysis was used for determining the perception
dimensions. As a result of study; consumers are of the opinion that fresh
fruits and vegetables include hormones, pesticides, fertilizer remains and
Genetically Modified Organisms. Further, common and different perceptions of
consumers were determined about food safety for fresh fruits and vegetables in
the study. Suggestions related to problems on food safety have also been
evaluated in the study for government, farmers, consumers, researchers.
Consumer perceptions food safety fresh fruits fresh vegetables
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Nisan 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 2 |