Bu çalışmada Sultani çekirdeksiz üzüm örnekleri herhangi bir önişlem
uygulaması yapılmadan mikrodalga ve sıcak hava yöntemi kullanılarak farklı
sıcaklık ve güç değerlerinde kurutulmuş, yönteme bağlı olarak kurutma
kinetikleri ve enerji tüketim değerleri ortaya konulmuştur. Sıcak hava ile
kurutma denemeleri 50, 60 ve 70 oC sıcaklık ve 1 m s-1
hava hızı değerinde ve mikrodalga ile kurutma denemeleri 180 ve 270 W güç
değerlerinde gerçekleştirilmiştir. Deneysel verileri değerlendirmek için
literatürde önerilmiş olan Wang ve Singh, Henderson-Pabis, Newton ve Logaritmik
ince tabaka kurutma modelleri kullanılmış ve bu modeller arasında Wang ve Singh
modelinin, hem sıcak havalı kurutma
hem de mikrodalga kurutma yöntemleri için sultani çekirdeksiz üzümün kuruma
davranışını temsil eden en iyi model olduğu saptanmıştır. Sıcak hava yönteminde sıcaklık yükseldikçe
fenolik madde miktarları ve kahverengileşme indeksi değerleri yükselmiştir. 200
g üzüm örneklerinde yapılan denemelerde ürün ilk neminin % 75’den % 20
seviyesine düşürülmesinde sıcak hava ile kurutma uygulamasında en düşük kurutma
süresi 70 oC’de 10 saat ve mikrodalga ile kurutma yönteminde 270 W
uygulama gücünde 35 dakika olarak bulunmuştur. En düşük özgül enerji tüketimi;
sıcak hava uygulamasında 70 oC’de 19,15 kWh kg-1 ve
mikrodalga ile kurutma yönteminde 270 W uygulama gücünde 1,52 kWh kg-1
olarak elde edilmiştir.
Sultani çekirdeksiz üzüm kurutma mikrodalga sıcak hava kurutma kinetiği enerji tüketimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 18 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 17 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1 |