Çiğ köfte ülkemize özgü özel bir lezzettir ve her yaş grubu tarafından sevilerek tüketilen
gıdalar arasında yer almaktadır. Çiğ köfte baharatlar, bulgur, salça gibi birçok farklı gıdanın
birleşiminden oluşan bir ürün olması ve üretimi sırasında uygulanan işlemler sebebiyle
kontamine olma riski yüksek bir gıdadır. Çiğ köftenin yanında tüketilen yeşillikler ise yetersiz
yıkandığında bakteri ve özellikle de parazitlerin tüketiciye aktarımına sebep olmaktadır.
Çalışmamızda çiğ köftenin ve yanında verilen yeşilliklerin bakteriyolojik ve parazitolojik
parametreler açısından özelliklerinin belirlenmesi ve halk sağlığı açısından riskinin tespiti
hedeflenmiştir. Bu amaçla, çiğ köfte üretim ve tüketiminin yoğun olarak yapıldığı 5 farklı
coğrafi bölgeyi temsilen 10 ayrı şehirden toplam 3000 adet çiğ köfte ve çiğ köfte ile birlikte
servis edilen yeşil yapraklı salata ürünleri örnekleri eşit sayıda toplanmıştır. Toplanan örnekler
9 adet parametre açısından (toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı, toplam koliform bakteri
sayısı, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus,
Clostridium perfringens, Salmonella spp., parazit yumurtaları/protozoa kistleri ve trofoziodler
olmak üzere) analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre çiğ köfte ve salata örneklerinde tespit
edilen mikroorganizma oranları sırasıyla; %100, %37,8, %2,7, %17,3, %2,7, %7,5, %32,4,
%0,2, %3,3, %17,7’dir. Elde edilen bulgulara göre, her ilde farklı bakteriyolojik ve
parazitolojik parametrelerin varlığı değişik düzeylerde olmak üzere tespit edilmiştir. Sonuçlar,
çiğ köfte veya marulda bakteriyolojik/parazitolojik parametrelerin varlığını göstermiştir. Çiğ
köfte yapımında kullanılan hammaddeler, üretim koşulları ve özellikle de personel hijyeni çiğ
köftenin mikrobiyal kalitesini etkileyen etkenlerdendir. Ülkemizde tüketimi fazla olan çiğ
köftenin ve yanında tüketilen yeşilliklerin halk sağlığı açısından risk teşkil etmemesi için,
üretim sırasında hijyen kurallarına uyulmalı ve kaliteli hammadde kullanılmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 9 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1 |