Bu çalışma, yağ çıkarma makinası ile farklı sıcaklıklarda elde edilen yağların renk değerlerinin belirlenmesi ve cihazın enerji verimliliğinin sıcaklıkla değişimini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Giresun Kalite (GK) ve Levant Kalite (LK) fındıklar 5 farklı sıcaklıkta (soğuk sıkım, 50 °C, 100 °C, 150 °C ve 200 °C) preslenerek yağlar elde edilmiştir. Elde edilen yağların renk değerleri HunterLab Color Flex EZ kolorimetre cihazı ile ölçülmüştür. Analiz sonuçlarına göre, GK'da 100 °C'ye kadar sıcaklık artışı ile yağ miktarı artarken, ekstraksiyon süresi azalmıştır. LK için ise sıcaklık artışı ile ekstraksiyon süresi artarken elde edilen yağ miktarı azalmıştır. Enerji verimliliği açısından en uygun presleme sıcaklığı GK için 100 oC, LK için oda sıcaklığı (20 oC) olarak belirlenmiştir. Öte yandan artan sıcaklıkla birlikte L* (parlaklık), b* (sarılık) ve renk yoğunluğu (C*) değerlerinde önemli bir azalma gözlenmiş ve bu azalmaya bağlı olarak ciddi bir renk farkı (ΔE) ortaya çıkmıştır. Ayrıca a* (kızarıklık) ve Ho (renk tonu) değerlerinde de önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. Helezon yöntemiyle yağ çıkarma prosesinde Giresun kalite ve Levant kalite fındığın veriminin sıcaklıkla değişimi incelendiğinde farklı sonuçlar elde edilmiştir. Giresun kalite fındıkta artan sıcaklıkla verim artarken, Levant kalitede sıcaklıkla artan verim gözlemlenmemiştir.
Color Giresun Quality Levant Quality Process efficiency Energy
This study was carried out in order to determine the color values of the oils obtained by the oil extraction machine at different temperatures, and the press and energy efficiency of the device. For this purpose, the oils were extracted from Giresun Quality (GQ) and Levant Quality (LQ) hazelnuts by pressing at 5 different temperatures (i.e. cold pressed, 50 °C, 100 °C, 150 °C and 200 °C). The color values of the obtained oils were measured with the HunterLab Color Flex EZ colorimeter device. According to the results, while the oil amount increased with an increase in temperature up to 100 °C in GQ, the extracting time decreased. For LQ, on the other hand, while the extracting time increased with the increase in temperature, the amount of oil obtained decreased. In terms of energy efficiency, the most suitable pressing temperature was determined as 100 oC for GQ and room temperature (20 0C) for LQ. Also, a significant decrease was observed in L* (brightness), b* (yellowness) and color intensity (C*) values with increasing temperature, and a serious color difference (ΔE) emerged in relation to this decrease. In addition, no significant change was observed in a* (redness) and H° (color tone) values (p>0.05). When the change of the efficiency of Giresun quality and Levant quality hazelnuts with temperature in the oil extraction process by the helix method was examined, different results were obtained. While the efficiency increased with higher temperature in Giresun quality hazelnuts, the efficiency increasement with temperature in Levant quality was not observed.
Color Energy Giresun Quality Levant Quality Process efficiency
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Makine Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.