Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Metal and Heavy Metal Residues in Buffalo Milk By ICP-MS

Yıl 2018, Cilt: 11 Sayı: 4, 468 - 471, 15.12.2018
https://doi.org/10.30607/kvj.462727

Öz

Buffalo milk has the highest value of fat
ratio among milk used in food technology. Today, a significant amount of heavy
metal found in the soil due to many reasons such as exhaust fumes, wastewater
irrigation, industrial and mining activities. Therefore, the health of animal and human is significantly
affected. The aim of this study was to determine the presence and  contamination level of metals/heavy metals as
Al, Cr, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, As, Se, Mo, Ag, Cd, Hg, and Pb in 50 raw  buffalo milk samples obtained from
Afyonkarahisar by using ICP-MS instrument. Contamination level of milk samples
with Al, Cr, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Se, and Mo was detected as 0.098, 0.001,
0.042, 0.331, 0.001, 0.076, 4.116, 0.011,
and 0.022 ppm respectively. In addition, contamination level of Pb, As,
Ag, Cd, and Hg was determined under LOD.
This suggests that buffalo breeding and milk production are performed under
suitable conditions preventing from heavy metal contamination. It is also
assessed that the quantities and differences in other metal levels detected in
the analysis may depend on the feeding of
the animals and environmental conditions.

Kaynakça

  • Algan G. Konya Yöresi Süt Örneklerinde bazı ağır metallerin incelenmesi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 2002.
  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği, Sayı : 28157, 29.Aralık.2011.
  • Ayar A. Demirulus H. Eğitim çağındaki gençlerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gıda, 2000; 25(5): 371-376.
  • Bilgücü E. Kaptan B. Palabıyık İ. Öksüz Ö. The Effect of Environmental Factors on Heavy Metal and Mineral Compositions of Raw Milk and Water Samples. JOTAF/Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2016; 13(4): 61-70.
  • Dündar MŞ. Altundağ H. Kaygaldurak S. Şar V. Acar A. Çeşitli endüstriyel atik sularda ağır metal düzeylerinin belirlenmesi. SAÜ. Fen Bilimleri Dergisi, 2012; 16(1): 6-12.
  • El-Ansary MA. Determination of Heavy Metals Content (Cadmium and Lead) in Raw Cow’s and Buffalo’s Milk. Int. J. Curr. Res. Biosci. Plant Biol. 2017; 4(8): 116-120.
  • Govind P, Madhuri S. Heavy Metals Causing Toxicity in Animals and Fishes . Res. J. Animal, Veterinary and Fishery Sci, 2014; 2(2): 17-23.
  • Kan F. Afyon Manda Kaymağı ve Kaymakaltı Sütlerinde Bazı Ağır Metallerin ICP-MS ile Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 2015.
  • Khan ZI. Ahmad K. Bayat A. Mukhtar MK. Sher M. Evaluation of lead concentration in pasture and milk: A possible risk for livestock and public health. Pakistan Journal of Zoology, 2013; 45(1): 79-84.
  • Li A. Du R. Zheng B. Meng J. Zhang J. Xiang A. Zhang X. Qi B. Wu Y. Zhou X. Zhang Y. Dong L. Pang X. Determination of Heavy Metals in Raw Milk Produced in Tangshan City, China. In MATEC Web of Conferences (Vol. 39). EDP Sciences, 2016.
  • Metin M. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No: 33. Ege Üniversitesi Basımevi, 802 s., Bornova, İzmir. 2001.
  • Özturan K. Erzurum ve çevresinde üretilen süt ve süt ürünlerinin mevsimlere göre mineral madde ve ağır metal içeriği. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. 2010.
  • Renner E. Schaafsma G. Scott KJ. Micronutrients in milk. Food Science and Technology Abstracts, 1991; 23(11): 11-17.
  • Roy D. Bharathidhasan S. Mani V. Kaur H. Kewalramani N. Heavy Metal Contents in Cow and Buffalo Milk Samples from Haryana. Indian J. Anim. Nutr. 2009; 26(1): 29-33.
  • Seğmenoğlu MS. Türkiye’de Tüketime Sunulan Organik Ve Geleneksel Süt Ve Süt Ürünlerinin Bazı Metal Düzeyleri Yönünden Karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. 2012.
  • Tekinşen OC. Süt Ürünleri Teknolojisi 3. Baskı Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya. 2000.
  • Temurci H. Güner A. Ankara’da tüketime sunulan süt ve beyaz peynirlerde ağır metal kontaminasyonu., Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2006; 1(1-2): 20-28.
  • Uzunöz M. Gülşen M. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007; 3: 15-21.
  • Üçüncü M. A'dan Z'ye Peynir Teknolojisi. Cilt II. Ege Üni. Mühendislik Fak. Gıda Müh. Bölümü, 1233 s., İzmir. 2004.
  • Zheljazkov VD. Nielsen NE. Effect of heavy metals on peppermint and cornmint. Plant and Soil. 1996; 178 (1): 59-66.

Manda Sütlerinde ICP-MS ile Metal ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 11 Sayı: 4, 468 - 471, 15.12.2018
https://doi.org/10.30607/kvj.462727

Öz

Manda sütü, gıda teknolojisinde kullanılan
sütler arasında en yüksek yağ oranına sahiptir. Günümüzde egzoz dumanı, atık su
ile sulama, endüstriyel ve madencilik faaliyetleri gibi birçok nedenden dolayı
toprakta önemli miktarda ağır metaller bulunabilmektedir. Bu metaller hayvan ve
insan sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı,
Afyonkarahisar ilinden toplanan 50 çiğ manda sütünde Al, Cr, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, As, Se, Mo, Ag, Cd, Hg
ve Pb gibi metallerin/ağır metallerin varlığını ve seviyesini ICP-MS ile
belirlemektir. Süt örneklerinde Al, Cr, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Se ve Mo seviyesi
sırasıyla 0.098, 0.001, 0.042, 0.331 0.001 0.076, 4.116, 0.011 ve 0.022 ppm olarak
tespit edilmiştir. Ağır metallerin (Pb, As, Ag, Cd ve Hg) ise tespit edilebilir
limitin altında olduğu belirlenmiştir. Bu durum, manda yetiştiriciliğinin ve
süt üretiminin ağır metal kontaminasyonundan uzak koşullar altında
gerçekleştirildiğini göstermektedir. Ayrıca, diğer metal seviyelerindeki
farklılıklar hayvanların beslenmesi ve çevresel koşullardan kaynaklanabilir.

Kaynakça

  • Algan G. Konya Yöresi Süt Örneklerinde bazı ağır metallerin incelenmesi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 2002.
  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği, Sayı : 28157, 29.Aralık.2011.
  • Ayar A. Demirulus H. Eğitim çağındaki gençlerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gıda, 2000; 25(5): 371-376.
  • Bilgücü E. Kaptan B. Palabıyık İ. Öksüz Ö. The Effect of Environmental Factors on Heavy Metal and Mineral Compositions of Raw Milk and Water Samples. JOTAF/Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2016; 13(4): 61-70.
  • Dündar MŞ. Altundağ H. Kaygaldurak S. Şar V. Acar A. Çeşitli endüstriyel atik sularda ağır metal düzeylerinin belirlenmesi. SAÜ. Fen Bilimleri Dergisi, 2012; 16(1): 6-12.
  • El-Ansary MA. Determination of Heavy Metals Content (Cadmium and Lead) in Raw Cow’s and Buffalo’s Milk. Int. J. Curr. Res. Biosci. Plant Biol. 2017; 4(8): 116-120.
  • Govind P, Madhuri S. Heavy Metals Causing Toxicity in Animals and Fishes . Res. J. Animal, Veterinary and Fishery Sci, 2014; 2(2): 17-23.
  • Kan F. Afyon Manda Kaymağı ve Kaymakaltı Sütlerinde Bazı Ağır Metallerin ICP-MS ile Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 2015.
  • Khan ZI. Ahmad K. Bayat A. Mukhtar MK. Sher M. Evaluation of lead concentration in pasture and milk: A possible risk for livestock and public health. Pakistan Journal of Zoology, 2013; 45(1): 79-84.
  • Li A. Du R. Zheng B. Meng J. Zhang J. Xiang A. Zhang X. Qi B. Wu Y. Zhou X. Zhang Y. Dong L. Pang X. Determination of Heavy Metals in Raw Milk Produced in Tangshan City, China. In MATEC Web of Conferences (Vol. 39). EDP Sciences, 2016.
  • Metin M. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No: 33. Ege Üniversitesi Basımevi, 802 s., Bornova, İzmir. 2001.
  • Özturan K. Erzurum ve çevresinde üretilen süt ve süt ürünlerinin mevsimlere göre mineral madde ve ağır metal içeriği. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. 2010.
  • Renner E. Schaafsma G. Scott KJ. Micronutrients in milk. Food Science and Technology Abstracts, 1991; 23(11): 11-17.
  • Roy D. Bharathidhasan S. Mani V. Kaur H. Kewalramani N. Heavy Metal Contents in Cow and Buffalo Milk Samples from Haryana. Indian J. Anim. Nutr. 2009; 26(1): 29-33.
  • Seğmenoğlu MS. Türkiye’de Tüketime Sunulan Organik Ve Geleneksel Süt Ve Süt Ürünlerinin Bazı Metal Düzeyleri Yönünden Karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. 2012.
  • Tekinşen OC. Süt Ürünleri Teknolojisi 3. Baskı Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya. 2000.
  • Temurci H. Güner A. Ankara’da tüketime sunulan süt ve beyaz peynirlerde ağır metal kontaminasyonu., Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2006; 1(1-2): 20-28.
  • Uzunöz M. Gülşen M. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007; 3: 15-21.
  • Üçüncü M. A'dan Z'ye Peynir Teknolojisi. Cilt II. Ege Üni. Mühendislik Fak. Gıda Müh. Bölümü, 1233 s., İzmir. 2004.
  • Zheljazkov VD. Nielsen NE. Effect of heavy metals on peppermint and cornmint. Plant and Soil. 1996; 178 (1): 59-66.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Recep Kara

Ulaş Acaröz Bu kişi benim

Zeki Gürler

Sinan İnce

Damla Arslan-acaröz

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2018
Kabul Tarihi 12 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kara, R., Acaröz, U., Gürler, Z., İnce, S., vd. (2018). Manda Sütlerinde ICP-MS ile Metal ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi. Kocatepe Veterinary Journal, 11(4), 468-471. https://doi.org/10.30607/kvj.462727
AMA Kara R, Acaröz U, Gürler Z, İnce S, Arslan-acaröz D. Manda Sütlerinde ICP-MS ile Metal ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi. kvj. Aralık 2018;11(4):468-471. doi:10.30607/kvj.462727
Chicago Kara, Recep, Ulaş Acaröz, Zeki Gürler, Sinan İnce, ve Damla Arslan-acaröz. “Manda Sütlerinde ICP-MS Ile Metal Ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi”. Kocatepe Veterinary Journal 11, sy. 4 (Aralık 2018): 468-71. https://doi.org/10.30607/kvj.462727.
EndNote Kara R, Acaröz U, Gürler Z, İnce S, Arslan-acaröz D (01 Aralık 2018) Manda Sütlerinde ICP-MS ile Metal ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi. Kocatepe Veterinary Journal 11 4 468–471.
IEEE R. Kara, U. Acaröz, Z. Gürler, S. İnce, ve D. Arslan-acaröz, “Manda Sütlerinde ICP-MS ile Metal ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi”, kvj, c. 11, sy. 4, ss. 468–471, 2018, doi: 10.30607/kvj.462727.
ISNAD Kara, Recep vd. “Manda Sütlerinde ICP-MS Ile Metal Ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi”. Kocatepe Veterinary Journal 11/4 (Aralık 2018), 468-471. https://doi.org/10.30607/kvj.462727.
JAMA Kara R, Acaröz U, Gürler Z, İnce S, Arslan-acaröz D. Manda Sütlerinde ICP-MS ile Metal ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi. kvj. 2018;11:468–471.
MLA Kara, Recep vd. “Manda Sütlerinde ICP-MS Ile Metal Ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi”. Kocatepe Veterinary Journal, c. 11, sy. 4, 2018, ss. 468-71, doi:10.30607/kvj.462727.
Vancouver Kara R, Acaröz U, Gürler Z, İnce S, Arslan-acaröz D. Manda Sütlerinde ICP-MS ile Metal ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi. kvj. 2018;11(4):468-71.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108