Surimi has an important share in the increasing consumption of seafood in the World. Seafood may be damaged during capture, transport and processing and this could lead to microbial contamination. In our study, 40 surimi samples obtained from the sales and consumption points were investigated for Total Mesophilic Aerobic Bacteria, E. coli, Enterobacteriaceae and Pseudomonas spp. by using standard methods. The total numbers of aerobic mesophilic bacteria (30 °C) and E. coli in the samples were determined as 2.0x102-2.0x106 KOB/g, 3.2x102-9.0x102 KOB/g respectively. The numbers of Enterobacter and Pseudomonas spp. were determined as 1.0x103-2.0x103 KOB/g, 5.0x102-3.0x103 KOB/g respectively. Findings of the study indicate that the contamination level of surimi samples with the bacteria investigated poses a risk to public health.
Surimi, Dünyada gün geçtikçe artan deniz ürünleri tüketimi içinde önemli bir paya sahiptir. Deniz ürünleri yakalama, taşıma ve işleme sırasında hasar görerek mikrobiyal kontaminasyona maruz kalabilir. Çalışmamızda satış ve tüketim noktalarından temin edilen 40 adet surimi örneğini Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri, E. coli, Enterobacteriaceae ve Pseudomonas spp. yönünden standart metotlar kullanılarak incelenmiştir. Örneklerdeki Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri sayısı (30 oC) 2.0x102-2.0x106 KOB/g, E. coli 3.2x102-9.0x102 KOB/g düzeyinde saptanmıştır. Enterobakter 1.0x103-2.0x103 KOB/g ve Pseudomonas spp. sayısı 5.0x102-3.0x103 KOB/g olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre surimi örneklerinin incelenen bakterilerle kontaminasyon seviyesi halk sağlığı açısından bir risk teşkil etmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1 |