Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Sektöründe İşverenlerin Teknikerlerden Beklentileri

Yıl 2017, Cilt: 8 Sayı: Özel (Special) 1, 1 - 7, 02.07.2017

Öz

Gıda;
canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için, yenilebilen, içilebilen, işlenmiş,
yarı işlenmiş ya da işlenmemiş her türlü maddeye denir. İnsan yaşamını doğrudan
etkileyen gıda üretimi, gıda güvenliği ve kalitesinin denetlenmesine yönelik
yasalara uygun olarak yapılmalıdır. Meslek Yüksekokullarının tarım ve gıda
programlarından mezun teknikerler, gıda üretimi yapan işletmelerde; gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak
üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, tüketiciye ulaştırılması, kimyasal ve mikrobiyolojik
analizlerini yaparak yorumlanması görevlerini üstlenmektedirler. Gıda
işletmelerinin kaliteli üretim yapabilmeleri için çalışan personelin vasıflı
olması gerekmektedir. İşverenler tarafından özellikle bu personel içinde gıda
işletmelerinde aktif rol oynayan teknikerlerin mesleki eğitim ve deneyimlerinin
yüksek olması beklenmektedir. Bu çalışmada, sektörün teknikerlerden
beklentileri
ve memnuniyet düzeylerini değerlendirme amacıyla, Aydın ilinde farklı gıda üretim
alanlarda faaliyet gösteren 33 firmanın işverenleriyle yüz yüze görüşme yöntemi
kullanılarak anket uygulanmıştır. Anket
sonuçları, sektörün teknikerlerin eğitim ve öğretiminden beklentilerini ortaya
koyması yanında, sektörde çalışan ve çalışmayı düşünen teknikerlerin ve bu
dalda eğitim veren meslek yüksek okullarının eğitim programlarının
geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır.

Kaynakça

  • Akaydın,M.,Can, Yahya., Yitik, Bekir.,(2016). “İş veren Gözünde İstidam Sağladığı Teknikerlere Yönelik Mesleki Yeterlilik Performanslarının Değerlendirilmesi: Topsıs Yöntemi ile Bir Uygulama”. 5 th. Internationel School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:127-137.
  • Aykaç, N.,(2002): “ Türkiye de ve Bazı Avrupa Birliği Ülkelerinde Mesleki Teknik Eğitim Almanya, Fransa, İsviçre, İspanya, Yunanistan örneği” Milli Eğitim Dergisi, Sayı:155-156.
  • Cerrahoğlu,M.K., (2012). “Meslek Yüksekokullarının Bugünkü Durumu ve Sakarya Örneği”, Ulusal Meslek Yüksekokulları Çalıştayı Ve Öğrenci Sempozyumu, 13-15 Haziran 2012, Ürgüp-NEVŞEHİR.
  • Eren, V., Gökdal,Ö., Helva,İ.B., Yaralı,E., Yılmaz, Z.,Öznalbant,H., (2016). “Tarım ve Gıda Alanında Mesleki Eğitime ilişkin Sorunlar, Sektör Beklentileri ve Bazı Öneriler”. 5 th. International School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:472-479.
  • Görmüş, A.Ş. ve Bektaş, Ç. (2002). Sektör temsilcilerinin meslek yüksekokulu öğrencilerini algılamalarına yönelik bir araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 19-30.
  • Karakaya, G.M.,Karakaya, M. (2016). “Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Okul ve Geleceğe Yönelik Düşünceleri” 5 th. International School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:512-519.
  • Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, (2000). Meslek Yüksekokullar Program Geliştirme Projesi, Genel bilgiler, Ankara.
  • Özgüler,A,T.,(2016). “İnşaat Sektörünün Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden Beklentileri” Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. Cilt 5 Özel Sayı. S:50-59. ISSN: 2146-9199.
  • SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.

Expectations of Employers from the Technicians in the Food Industry

Yıl 2017, Cilt: 8 Sayı: Özel (Special) 1, 1 - 7, 02.07.2017

Öz

All kinds
of edible, potable, processed, semi-processed or unprocessed substances that
living beings need to survive are called food. The food production that affects
the human life directly should be produced in accordance with the laws that control
the food safety and quality. Students graduated from the agriculture and food
programs of Vocational Schools undertake the tasks like the production of food
in accordance with health conditions, packing, storing, delivering to consumers
and chemical and biological analysis. In order to product high quality food,
the employment should have skilled personnel. Technicians who the ones have an
active role in particular are expected by the employers to be vocationally
educated and skilled. In this study, survey with face-to-face method was
implemented to 33 employers in the food sector from Aydın province in order to
evaluate their expectations from the technicians and their level of
appreciation. Along with revealing the expectations of technicians’ education,
the survey results will also contribute to the development vocational schools’
program developments and  the technicians
that work or intend to work in this field.

Kaynakça

  • Akaydın,M.,Can, Yahya., Yitik, Bekir.,(2016). “İş veren Gözünde İstidam Sağladığı Teknikerlere Yönelik Mesleki Yeterlilik Performanslarının Değerlendirilmesi: Topsıs Yöntemi ile Bir Uygulama”. 5 th. Internationel School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:127-137.
  • Aykaç, N.,(2002): “ Türkiye de ve Bazı Avrupa Birliği Ülkelerinde Mesleki Teknik Eğitim Almanya, Fransa, İsviçre, İspanya, Yunanistan örneği” Milli Eğitim Dergisi, Sayı:155-156.
  • Cerrahoğlu,M.K., (2012). “Meslek Yüksekokullarının Bugünkü Durumu ve Sakarya Örneği”, Ulusal Meslek Yüksekokulları Çalıştayı Ve Öğrenci Sempozyumu, 13-15 Haziran 2012, Ürgüp-NEVŞEHİR.
  • Eren, V., Gökdal,Ö., Helva,İ.B., Yaralı,E., Yılmaz, Z.,Öznalbant,H., (2016). “Tarım ve Gıda Alanında Mesleki Eğitime ilişkin Sorunlar, Sektör Beklentileri ve Bazı Öneriler”. 5 th. International School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:472-479.
  • Görmüş, A.Ş. ve Bektaş, Ç. (2002). Sektör temsilcilerinin meslek yüksekokulu öğrencilerini algılamalarına yönelik bir araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 19-30.
  • Karakaya, G.M.,Karakaya, M. (2016). “Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Okul ve Geleceğe Yönelik Düşünceleri” 5 th. International School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:512-519.
  • Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, (2000). Meslek Yüksekokullar Program Geliştirme Projesi, Genel bilgiler, Ankara.
  • Özgüler,A,T.,(2016). “İnşaat Sektörünün Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden Beklentileri” Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. Cilt 5 Özel Sayı. S:50-59. ISSN: 2146-9199.
  • SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm MESTEK 2017
Yazarlar

H. Ayla Sarı

Ali Kemali Özuğur

Özdal Gökdal

Okan Atay

Yayımlanma Tarihi 2 Temmuz 2017
Kabul Tarihi 25 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 8 Sayı: Özel (Special) 1

Kaynak Göster

APA Sarı, H. A., Özuğur, A. K., Gökdal, Ö., Atay, O. (2017). Gıda Sektöründe İşverenlerin Teknikerlerden Beklentileri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(Özel (Special) 1), 1-7.