Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EXAMPLE OF ÇİNE MYO İN THE DETERMİNATİON OF FİSH CONSUMPTİON LEVELS AND CONSUMPTİON OF FİSHES

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 57 - 63, 13.11.2019

Öz

In order to maintain a healthy and balanced
human nutrition, animal protein must be consumed in a balanced manner. In this
respect, fish meat has an indispensable importance for human health as a source
of animal protein thanks to its rich protein content and polyunsaturated fatty
acids. Despite the fact its benefits on human health are known, the consumption
of fish meat in Turkey is not at the desired level. This study aimed at
revealing the fish meat consumption levels and habits of Çine Vocational School
students in the programs related to agriculture and food. The survey was
carried out by under observation method. A total of 180 students in the study
programs of Apiculture, Meat and Products Technology, Food Technology, Organic
Agriculture, Milk and Dairy Technology and Olive and Olive Processing
Technology, 147 of whom were girls and 33 of whom were male, participated in
the survey. The results suggest that the students prefer fish meat because of
their nutritional value and taste and their consumption levels are above the
average fish meat consumption per capita in Turkey.

Kaynakça

  • Abdikoğlu,İ.D., Azabaoğlu,M.Ö., Unakıtan, G.,(2015) Tekirdağ ilinde Balık Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi, Balkan ve yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi. 2015:01(01)
  • Angiş, S., 2004. Gökkuşağı Alabalığı’nda Soğuk Tütsülemenin Bazı Önemli Kimyasal ve Duyusal Özellikler Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 36s, Erzurum.
  • Çiçek, E.,Akgün, H., İlhan, S., (2014), Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 2014 (1): 3-11
  • Dağtekin, M., Ak, O., 2007. Doğu Karadeniz Bölgesinde Su Ürünleri Tüketimi, İhracat ve İthalat Potansiyeli. SÜMAE YUNUS Araştırma Bülteni, 7(3):14-16.
  • Ercan, O., Şahin, A., (2016), Kahramanmaraş Kent Merkezinde Balık Eti Tüketim Analizi, KSU J. Nat. Sci., 19(1):51:65, 2016
  • FAO 2015, Fishery Statistical Databases, www.fao.org/fishery/statistics/collections/en (erişim tarihi, 18.03.2015).
  • TÜİK, 2015, Su Ürünleri İstatistikleri, tuikapp.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr (erişim tarihi, 10.01.2015). SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.
  • Yücel, A., 2001. Et ve Su Ürünleri Teknolojisi. IV. Baskı. Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notları No: 47.

ÖĞRENCILERIN BALIK ETI TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELiRLENMESiNDE ÇiNE MYO ÖRNEĞi

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 57 - 63, 13.11.2019

Öz

Sağlıklı ve dengeli beslenme için hayvansal
proteinlerin dengeli bir şekilde alınması gerekmektedir. Bu bakımdan, zengin
protein içeriği ve yapısında bulunan çoklu doymamış yağ asitleri yönünden
zengin olan balık eti, hayvansal protein kaynağı olarak insan sağlığı için
vazgeçilmez bir öneme sahiptir. İnsan sağlığı üzerindeki faydalarının
bilinmesine rağmen ülkemiz de balık eti tüketimi istenilen seviyede değildir.
Tarım ve gıda alanında eğitim veren Çine Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin balık
eti tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının ortaya koyulmasını amaçlayan
bu çalışma, gözlem altında anket yöntemiyle yürütülmüştür. Ankete Arıcılık, Et
ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım, Süt ve Ürünleri
teknolojisi ile Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programlarında okuyan
147’si kız ve 33’ü erkek olmak üzere toplam 180 öğrencinin katılımı
sağlanmıştır. Anket sonuçları değerlendirildiğinde, öğrencilerin balık etini
hem besin değeri hem de lezzetli olması nedeniyle tercih ettikleri ve tüketim
düzeylerinin Türkiye’de ortalama kişi başı balık eti tüketim ortalamasının
üzerinde olduğu görülmektedir.

Kaynakça

  • Abdikoğlu,İ.D., Azabaoğlu,M.Ö., Unakıtan, G.,(2015) Tekirdağ ilinde Balık Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi, Balkan ve yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi. 2015:01(01)
  • Angiş, S., 2004. Gökkuşağı Alabalığı’nda Soğuk Tütsülemenin Bazı Önemli Kimyasal ve Duyusal Özellikler Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 36s, Erzurum.
  • Çiçek, E.,Akgün, H., İlhan, S., (2014), Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 2014 (1): 3-11
  • Dağtekin, M., Ak, O., 2007. Doğu Karadeniz Bölgesinde Su Ürünleri Tüketimi, İhracat ve İthalat Potansiyeli. SÜMAE YUNUS Araştırma Bülteni, 7(3):14-16.
  • Ercan, O., Şahin, A., (2016), Kahramanmaraş Kent Merkezinde Balık Eti Tüketim Analizi, KSU J. Nat. Sci., 19(1):51:65, 2016
  • FAO 2015, Fishery Statistical Databases, www.fao.org/fishery/statistics/collections/en (erişim tarihi, 18.03.2015).
  • TÜİK, 2015, Su Ürünleri İstatistikleri, tuikapp.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr (erişim tarihi, 10.01.2015). SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.
  • Yücel, A., 2001. Et ve Su Ürünleri Teknolojisi. IV. Baskı. Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notları No: 47.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ali Kemali Özuğur

Hafize Ayla Sarı

Özdal Gökdal

Okan Atay

Yayımlanma Tarihi 13 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özuğur, A. K., Sarı, H. A., Gökdal, Ö., Atay, O. (2019). ÖĞRENCILERIN BALIK ETI TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELiRLENMESiNDE ÇiNE MYO ÖRNEĞi. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 8(2), 57-63.