BibTex RIS Kaynak Göster

Kalsiyum Uygulamasının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Fizyolojik ve Patolojik Bozukluklar ile Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum), 0 - 0, 04.10.2017

Öz

Çalışma, kalsiyum (Ca) uygulamasının ‘Hicaznar’ nar (Punica granatum L.) meyvelerinde depolama süresince görülen kayıplara ve kalite değişimlerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Nar ağaçlarına Ca uygulamaları; a) Altı kez (bir kez topraktan 50 g CaNO3 ağaç-1 ve 5 kez yapraktan %0.35 CaO), b) İki kez (yapraktan %0.35 CaO) ve c) Uygulama yapılmayanlar (kontrol) olmak üzere üç farklı şekilde yapılmıştır. Nar meyveleri modifiye atmosfer ambalajlarına konup, ön soğutma yapılarak ambalajların ağzı kapatılmıştır. Nar meyveleri 6±0.5°C sıcaklık ve %90 oransal nemde 5 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ca uygulaması nar meyvelerinin kabuk ve tanesindeki Ca miktarını arttırmıştır. Depolama süresinin ilerlemesiyle özellikle 6 kez Ca uygulaması ağırlık kaybı ve iç zar kahverengileşmesini azaltıcı, toplam fenol miktarını ise arttırıcı yönde etkili olmuştur. Ca uygulamaları depolama sonunda çürüklük gelişimini azaltmış, 6 kez, 2 kez Ca uygulaması ve kontroldeki çürüklük gelişimi sırasıyla %6.3, %7.5 ve %12.5 olarak saptanmıştır. Nar meyvelerinin kabuk ve tane rengine, antioksidan aktivitesi, toplam suda çözünür kuru madde ve asit miktarına Ca uygulamalarının etkisi kontrole benzerlik göstermiştir. Sonuçlar, özellikle 6 kez Ca uygulanan nar meyvelerinin kalitelerini koruyarak daha az kayıpla 5 ay depolanabileceğini göstermiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2012. www.egebirlik.org.tr. Erişim tarihi: Ağustos 2012.
  • Artes F, Villaescuse R and Tudela JA, 2000. Modified Atmosphere Packaging of Pomegranates. J. Food Sci. 65: 1112-1116.
  • Benzie İEF and Strain JJ, 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power. The FRAP assay. Anal. Biochem. 239:70-76.
  • Bramlage WJ, Drake M and Baker JH, 1973. Relationships of calcium content to respiration and postharvest condition of apples. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 99(4): 376-378.
  • Conway GR, 1987. The properties of agroecosystems. Agricultural Systems Volume 24, Issue 2, 1987, Pages 95-117
  • Crisosto CH, Graner D, Doye J, Doy KR, 1993. Relationship Between Respiration, Brusing, Susceptibility and Temperature in Sweet Cherries. Hortsciens, 28; 132–135.
  • Faust M, 1989. Physiology of Temperate Zone Fruit Trees. Awalley-Interscience Publication, USA.
  • Faust M and Shear CB, 1972. The effect of calcium on respiration of apples. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 97(4): 437-439.
  • Ferguson IB and Watkins CB, 1989. Bitter pit in apple fruit. Horticultural Reviews, 11: 289-355.
  • Gerasopoulus D, Chouliaras V and Lionakis S, 1996. Effects of preharvest calcium chloride sprays on maturity and storability of Hayward kiwifruit. Postharvest Bio. and Tech. 7:65-72.
  • Güneri M, Yıldıztekin M, Tuna AL, Yokaş İ, 2014. Hicaz Nar Bahçelerinde Kalsiyum ve Potasyumlu Gübrelemenin Verim ve Beslenme Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2014, 51 (2): 165-174
  • Holland D, Hatib K, Bar-Ya’akov I, 2009. Pomegranate: botany, horticulture. Breed. Hortic. Rev. 35: 127–191.
  • Kacar B ve İnal A, 2008. Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 892p.
  • Karaçalı İ, 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Marschner H, 1993. Mineral Nutrition of Higher Plants. Aced. Pres. London, New York, (1993).
  • Pekmezci M and Erkan M, 2004. Pomegranate. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks. USDA, Agricultural Handbook Number 66.
  • Poovaiah BW, Glenn GM and Reddy ASN, 1988. Calcium and Fruit Softening. Physiology and Biochemistry In Hort. Rev, Vol. 10: 107-152.
  • Sandhya M, 2010. Modified atmosphere packaging of fresh produce: current status and future needs. LWT- Food Sci. Technol., 43:381-392.
  • Swain T and Hillis WE, 1959. The Phenolic Constituents of Prunus Domestica I-The Quantitative Analysis of Phenolic Constıtuents. Journal of Science of Food and Agriculture 10:63-68.
  • Şen F, Altun A and Kınay Teksür P, 2013. Effects of different modified atmosphere packing on storage quality and decay development of ‘Hicaznar’ pomegranates (Punica granatum L.). Acta Horticulturae, 1012: 972-978.
  • Tapias V, Cannon JR, Greenamyre JT, 2014. Pomegranate juice exacerbates oxidative stress and nigrostriatal degeneration in Parkinson's disease. Neurobiology of Aging, Volume 35, Issue 5, May 2014, Pages 1162–1176
  • Viuda-Martos M, Fernández-López J and Pérez-Álvarez JA, 2010. “Pomegranate and its Many Functional Components as Related to Human Health: A Review.” Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9(6), 635-654.
  • Webster AD, ve Looney NE, 1996. Cherries. Washington State University Pres CAB 1. 25- 28.
  • Wills, R, McGlasson B, Graham D, and Joyce D, 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals. 4th edition. UNSW Press, Sydney, Australia.
Yıl 2017, Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum), 0 - 0, 04.10.2017

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2012. www.egebirlik.org.tr. Erişim tarihi: Ağustos 2012.
  • Artes F, Villaescuse R and Tudela JA, 2000. Modified Atmosphere Packaging of Pomegranates. J. Food Sci. 65: 1112-1116.
  • Benzie İEF and Strain JJ, 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power. The FRAP assay. Anal. Biochem. 239:70-76.
  • Bramlage WJ, Drake M and Baker JH, 1973. Relationships of calcium content to respiration and postharvest condition of apples. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 99(4): 376-378.
  • Conway GR, 1987. The properties of agroecosystems. Agricultural Systems Volume 24, Issue 2, 1987, Pages 95-117
  • Crisosto CH, Graner D, Doye J, Doy KR, 1993. Relationship Between Respiration, Brusing, Susceptibility and Temperature in Sweet Cherries. Hortsciens, 28; 132–135.
  • Faust M, 1989. Physiology of Temperate Zone Fruit Trees. Awalley-Interscience Publication, USA.
  • Faust M and Shear CB, 1972. The effect of calcium on respiration of apples. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 97(4): 437-439.
  • Ferguson IB and Watkins CB, 1989. Bitter pit in apple fruit. Horticultural Reviews, 11: 289-355.
  • Gerasopoulus D, Chouliaras V and Lionakis S, 1996. Effects of preharvest calcium chloride sprays on maturity and storability of Hayward kiwifruit. Postharvest Bio. and Tech. 7:65-72.
  • Güneri M, Yıldıztekin M, Tuna AL, Yokaş İ, 2014. Hicaz Nar Bahçelerinde Kalsiyum ve Potasyumlu Gübrelemenin Verim ve Beslenme Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2014, 51 (2): 165-174
  • Holland D, Hatib K, Bar-Ya’akov I, 2009. Pomegranate: botany, horticulture. Breed. Hortic. Rev. 35: 127–191.
  • Kacar B ve İnal A, 2008. Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 892p.
  • Karaçalı İ, 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Marschner H, 1993. Mineral Nutrition of Higher Plants. Aced. Pres. London, New York, (1993).
  • Pekmezci M and Erkan M, 2004. Pomegranate. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks. USDA, Agricultural Handbook Number 66.
  • Poovaiah BW, Glenn GM and Reddy ASN, 1988. Calcium and Fruit Softening. Physiology and Biochemistry In Hort. Rev, Vol. 10: 107-152.
  • Sandhya M, 2010. Modified atmosphere packaging of fresh produce: current status and future needs. LWT- Food Sci. Technol., 43:381-392.
  • Swain T and Hillis WE, 1959. The Phenolic Constituents of Prunus Domestica I-The Quantitative Analysis of Phenolic Constıtuents. Journal of Science of Food and Agriculture 10:63-68.
  • Şen F, Altun A and Kınay Teksür P, 2013. Effects of different modified atmosphere packing on storage quality and decay development of ‘Hicaznar’ pomegranates (Punica granatum L.). Acta Horticulturae, 1012: 972-978.
  • Tapias V, Cannon JR, Greenamyre JT, 2014. Pomegranate juice exacerbates oxidative stress and nigrostriatal degeneration in Parkinson's disease. Neurobiology of Aging, Volume 35, Issue 5, May 2014, Pages 1162–1176
  • Viuda-Martos M, Fernández-López J and Pérez-Álvarez JA, 2010. “Pomegranate and its Many Functional Components as Related to Human Health: A Review.” Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9(6), 635-654.
  • Webster AD, ve Looney NE, 1996. Cherries. Washington State University Pres CAB 1. 25- 28.
  • Wills, R, McGlasson B, Graham D, and Joyce D, 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals. 4th edition. UNSW Press, Sydney, Australia.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bilge Türk

Fatih Şen

Yayımlanma Tarihi 4 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum)

Kaynak Göster