Araştırmada 3 farklı dozda modifiye mısır nişastasının (MMN) %0.5 sığır jelatini (SJ) ile karıştırılması ile elde edilen yüzey kaplama malzemesinin minimal işlenmiş kıvırcıklarda 21 günlük muhafaza süresince kalite üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla kıvırcıklar yapraklara ayrılmış ve musluk suyu ile yıkanmıştır. Ardından %0.5 MMN+%0,5 SJ, %1 MMN+%0,5 SJ ve %2 MMN+%0,5 SJ çözeltileri hazırlanmıştır. Çözeltiler 65±2°C sıcaklıkta hazırlanmış, 39±2°C’de ürünler çözeltide 60 saniye bekletilmiştir. Kontrol olarak, 39±2°C’deki suda 60 saniye bekletilen kıvırcık yaprakları kullanılmıştır. Uygulamaları takiben kurutulan yapraklar polistren tabaklara yerleştirilerek streç film ile sarılmıştır. Ambalajlanan ürünler 4±1°C sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren depoda muhafaza edilmiştir. Muhafaza başlangıcında, 14. Günde ve 21. Günde ağırlık kaybı (%), klorofil (SPAD), renk (L, a, b), suda çözünebilir kurumadde (SÇKM) (%), Enfeksiyon oranı (%), kesim yüzeylerinde kararma derecesi, solunum hızı ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır. MMN’nın kesim yüzeylerindeki kararmayı baskıladığı tespit edilirken, klorofilde düşük dozlarda kayıplara neden olduğu gözlemlenmiştir. SÇKM değerlerinde ise muhafaza süresince tüm kaplama uygulamalarında kontrolden daha yüksek değerler elde edilmiştir. MMN kıvırcık yapraklarında kararmayı engellemede etkili olduğu, diğer kalite kriterlerinde önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum) |