Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi

Yıl 2021, , 157 - 166, 16.12.2021
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.993330

Öz

Gerçekleşen bu projede demir ve çelik üretimi esnasında ortaya çıkan cüruf atığınının endüstriyel simbiyoz kapsamında alternatif hammadde olarak seramik yer karosu bünyesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Seramik karo üretim sürecindeki aşamaları takiben farklı oranlarda cüruf içerikli masse kompozisyonları oluşturulmuştur. Cüruf, reçete kompozisyonuna %1, %3, %5, %8 ve %10 oranında dahil edilmiştir. TS EN ISO 10545 standardı kapsamında elde edilen bünyelere fiziksel testler (su emme, mukavemet, pişme küçülme) uygulanmıştır. Son olarak bünyelerin renk değerleri (L*a*b*) ölçülmüştür. Çalışma sonucunda cüruf atığının belirli bir yatırım sonucunda ve %1-3 oranında kullanılabilir olduğu saptanmıştır.

Teşekkür

Bilecik Demir Çelik A.Ş. firmasına çalışmamızda kullandığımız cüruf atıklarını bizimle paylaştıkları için teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • [1] Torres P., Fernandes H.R., Agathopoulas S., Tulyaganov D.U., and Ferreira J.M.F., “Incorporation Of Granite Cutting Sludge In Industrial Porcelain Tile Formulations” Journal of European Ceramic Society,24, 3177-3185, 2004
  • [2] Joulazadeh M.H., Joulazadeh F.,” Slag; Value Added Steel Industry By Products “Archives of Metallurgy and Materials, 55, 1137-1145, 2010
  • [3] Ünal S., Yücel O., Kurt M., Gül S. GÜL, “Atık’tan Ürün’e Demir-Çelik Cürufu”, İleri Teknolojiler Çalıştayı, sy. 255-267, 2014
  • [4] Song Q., Guo M.Z., Wang L., and Ling T.C.,” Use of Steel Slag as Sustainable Construction Materialas: A Review of Accelerated Carbonation Treatment” Conservation and Recycling, 173, 105740, 2021
  • [5] Baycık S., “Granüle Yüksek Fırın Curuflarının Karo Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması’’ İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 138s, İstanbul, 2003
  • [6] Türkiye Seramik Federasyonu, “Seramik Sektörü Yerli Katma Değer Raporu-8. Dönem Faaliyet Raporu”, sy. 13-25, 2019
  • [7] Reed J.S.,” Introduction to The Principles of Ceramic Prosessing” JohnWiley & Sons., 1998
  • [8] Yi H., Xu G., Cheng H., Wang J., Wan Y., and Chen H., “An Overview of utilization of steel slag” Procedia Environ Sci., 16, 791-801, 2012
  • [9] Kaya G., Turan S., “ Yüksek Fırın Cüruflarının Seramik Sektöründe Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Eldesinde Değerlendirilmesi” Mühendis ve Makine, 45, 536, 48-60, 2003
  • [10] Teo P.T., et al., “Characterization of EAF Steel Slag Waste: The Potential Green Resource for Ceramic Tile Production” Procedia Chemistry, 19, 842-846, 2016
  • [11] TS EN ISO 10545-3 Seramik Karolar-Su Emme, Görünür Gözeneklilik, Bağıl Yoğunluk ve Hacim Kütlesinin Tayini
  • [12] TS EN ISO 10545-4 Seramik Karolar- Seramik Karolar Eğilme Dayanımı ve Kırılma Dayanımı Tayini
  • [13] Berns R.S.,” Billmeyer and Saltzman's Principles of Color Technology” J. Wiley/New York, 2000
  • [14] Özcan A., “Kağıt Yüzey Pürüzlülüğünün L* a * b * değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi” İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7, 53-61, 2008

Invesitigation of Effect on Physical Properties by Adding Slag Waste to Floor Tile Body

Yıl 2021, , 157 - 166, 16.12.2021
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.993330

Öz

In this project, it is aimed to utilize the slag waste generated during iron and steel production as an alternative raw material within the scope of industrial symbiosis within the body of ceramic floor tiles. Following the steps in the ceramic tile production process, masse compositions containing slag in different proportions were created. Slag is included in the recipe composition at the rate of 1%, 3%, 5%, 8% and 10%. Physical tests (water absorption, strength, firing shrinkage) were applied to the bodies obtained within the scope of TS EN ISO 10545 standard. Finally, the color values (L*a*b*) of the bodies were measured. As a result of the study, it has been determined that the slag waste can be used in body recipe between 1 and 3wt.% with a certain investment.

Kaynakça

  • [1] Torres P., Fernandes H.R., Agathopoulas S., Tulyaganov D.U., and Ferreira J.M.F., “Incorporation Of Granite Cutting Sludge In Industrial Porcelain Tile Formulations” Journal of European Ceramic Society,24, 3177-3185, 2004
  • [2] Joulazadeh M.H., Joulazadeh F.,” Slag; Value Added Steel Industry By Products “Archives of Metallurgy and Materials, 55, 1137-1145, 2010
  • [3] Ünal S., Yücel O., Kurt M., Gül S. GÜL, “Atık’tan Ürün’e Demir-Çelik Cürufu”, İleri Teknolojiler Çalıştayı, sy. 255-267, 2014
  • [4] Song Q., Guo M.Z., Wang L., and Ling T.C.,” Use of Steel Slag as Sustainable Construction Materialas: A Review of Accelerated Carbonation Treatment” Conservation and Recycling, 173, 105740, 2021
  • [5] Baycık S., “Granüle Yüksek Fırın Curuflarının Karo Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması’’ İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 138s, İstanbul, 2003
  • [6] Türkiye Seramik Federasyonu, “Seramik Sektörü Yerli Katma Değer Raporu-8. Dönem Faaliyet Raporu”, sy. 13-25, 2019
  • [7] Reed J.S.,” Introduction to The Principles of Ceramic Prosessing” JohnWiley & Sons., 1998
  • [8] Yi H., Xu G., Cheng H., Wang J., Wan Y., and Chen H., “An Overview of utilization of steel slag” Procedia Environ Sci., 16, 791-801, 2012
  • [9] Kaya G., Turan S., “ Yüksek Fırın Cüruflarının Seramik Sektöründe Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Eldesinde Değerlendirilmesi” Mühendis ve Makine, 45, 536, 48-60, 2003
  • [10] Teo P.T., et al., “Characterization of EAF Steel Slag Waste: The Potential Green Resource for Ceramic Tile Production” Procedia Chemistry, 19, 842-846, 2016
  • [11] TS EN ISO 10545-3 Seramik Karolar-Su Emme, Görünür Gözeneklilik, Bağıl Yoğunluk ve Hacim Kütlesinin Tayini
  • [12] TS EN ISO 10545-4 Seramik Karolar- Seramik Karolar Eğilme Dayanımı ve Kırılma Dayanımı Tayini
  • [13] Berns R.S.,” Billmeyer and Saltzman's Principles of Color Technology” J. Wiley/New York, 2000
  • [14] Özcan A., “Kağıt Yüzey Pürüzlülüğünün L* a * b * değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi” İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7, 53-61, 2008
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gamze Karakedi Sakarya 0000-0003-2766-5769

Elif Ubay 0000-0001-8008-7772

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2021
Kabul Tarihi 12 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Karakedi Sakarya, G., & Ubay, E. (2021). Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 10(2), 157-166. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.993330
AMA Karakedi Sakarya G, Ubay E. Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Aralık 2021;10(2):157-166. doi:10.17100/nevbiltek.993330
Chicago Karakedi Sakarya, Gamze, ve Elif Ubay. “Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 10, sy. 2 (Aralık 2021): 157-66. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.993330.
EndNote Karakedi Sakarya G, Ubay E (01 Aralık 2021) Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 10 2 157–166.
IEEE G. Karakedi Sakarya ve E. Ubay, “Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 10, sy. 2, ss. 157–166, 2021, doi: 10.17100/nevbiltek.993330.
ISNAD Karakedi Sakarya, Gamze - Ubay, Elif. “Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 10/2 (Aralık 2021), 157-166. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.993330.
JAMA Karakedi Sakarya G, Ubay E. Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2021;10:157–166.
MLA Karakedi Sakarya, Gamze ve Elif Ubay. “Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 10, sy. 2, 2021, ss. 157-66, doi:10.17100/nevbiltek.993330.
Vancouver Karakedi Sakarya G, Ubay E. Yer Karosu Bünye Reçetesine Cüruf Atığı İlavesinin Fiziksel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2021;10(2):157-66.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081