Bu çalışmada, dört farklı dondurma üreticisinden her bir dondurma çeşidinden toplam 36 numune toplanmış ve üç farklı zamanda bazı reolojik ve kimyasal özellikler belirlenmiştir. Dondurmanın farklı aromaları açısından pH, kuru madde, yağ, protein, hacim artışı, ilk damlama zamanı, L *, a * ve b * değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Tüm örnekler, Newton yasalarına uygun olmayan davranış ve psödoplastik akış davranışı göstermektedir. 20 °C'de 50 s-1 kesme hızı altında görünen viskozite, çikolata, çilekli ve vanilyalı dondurma örnekleri için sırasıyla 7.72-2.17 Pa•s, 0.14-0.85 Pa•s ve 0.59-1.28 Pa•s olarak belirlenmiştir. Temel bileşen analizi (PCA) ve hiyerarşik küme analizine (HCA) göre, dondurmaların çeşit özellikleri aynı olsa da dondurmaların farklı özelliklerde üretildiği belirlenmiştir.
Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2841-M-11
Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine maddi desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
In this study, a total of 36 samples of each type of ice cream were collected from four different ice cream producers and determined some of the rheological and chemical properties at three different times. In regard the different flavors of ice cream, the differences between the pH, dry matter, fat, protein, overrun, first trickle of melting time, L *, a * and b* values were found to be statistically significant. All the samples displayed non-Newtonian behavior and pseudoplastic flow behavior. The apparent viscosity at 20 oC under a shear rate of 50 s-1 was determined to be 7.72-2.17 Pa•s, 0.14-0.85 Pa•s and 0.59-1.28 Pa•s for the chocolate, strawberry, and vanilla ice cream samples, respectively. According to the principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA), it was determined that the ice creams were produced with different properties although the typical characteristics of the ice creams were the same.
Flavored ice cream Rheological properties Sensory evaluation
2841-M-11
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Gıda Mühendisliği |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2841-M-11 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 7 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 20 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |