Bu çalışmada nane uçucu yağı ile
zenginleştirilmiş kitosan filmlerin gökkuşağı alabalığı filetolarının
mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Örnekler kontrol
grubu (C1), kitosan film ile kaplanmış (C2), %1 nane uçucu yağı içeren kitosan
film ile kaplanmış, (C3), %1,5 nane uçucu yağı içeren kitosan film ile kaplanmış
(C4) ve %2 nane uçucu yağı içeren kitosan film ile kaplanmış (C5) olmak üzere
beş gruba ayrılmıştır. Örnekler depolamanın belirli günlerinde (0, 3, 6, 9, 12
ve 15. gün) mikrobiyolojik (toplam aerobik mezofilik bakteri, psikrotrofik
bakteri, Pseudomonas, laktik asit
bakterileri ve maya ve küf) analizlere tabi tutulmuşlardır. Muhafaza süresince
mikrobiyolojik bakımından kontrol grubu ile uygulama grupları arasındaki farkın
önemli olduğu bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak kitosan yenilebilir filmine
nane uçucu yağı ilave ederek hazırlanan kaplama materyalinin gökkuşağı alabalığı
filetoları üzerine mikrobiyolojik yönden olumlu etkiler gösterdiği
belirlenmiştir.
Gökkuşağı Alabalığı Kitosan Mikrobiyolojik Kalite Nane Uçucu Yağı Fileto
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 2 |