Türkiye’de Solanaceae familyasına ait türler yaygın olarak yetistirilmektedir. Bafra Ovası’nda kapya tipi kırmızı biber [Capsicum annuum L. var. conoides (Mill.) Irish] populasyonları yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu çalısmanın amacı, Samsun ekolojik kosullarında 2004–2005 yıllarında Bafra Ovası’ndan toplanan kırmızı biber genetik kaynaklarının orfolojik varyasyon yönünden benzerlik ve farklılıklarının tespit edilmesidir. Bu arastırmada 56 kırmızı biber Populasyonu toplanmıstır. Populasyonlar arasındaki iliskinin saptanabilmesi için Küme ve Temel Bilesen Analizi (TBA) uygulanmıstır. Mevcut çalısmada, 20 değisken esas alınarak yapılan küme analizinde 8 grup tanımlanmıstır. Kırmızı biber genotipleri arasındaki morfolojik benzerlikleri değerlendirmek için bir dendogram düzenlenmistir. Temel Bilesen Analizi, ilk üç PC ekseni esas alındığında toplam varyasyonun %74.3’ünü açıklamıstır. Kırmızı biber genotipleri arasında morfolojik aryabilitenin yüksek olduğu bulunmustur. Bitki Özelliklerindeki varyabilitenin değerlendirilmesi, sebze ıslahçılarına gelecekte yürütülecek biber ıslah programlarında populasyonlara ait arzu edilen özelliklerin belirlenmesinde yardımcı olabilecektir.
Türkiye’de Solanaceae familyasına ait türler yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bafra Ovası’nda kapya tipi kırmızı biber [Capsicum annuum L. var. conoides (Mill.) Irish] populasyonları yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Samsun ekolojik koşullarında 2004–2005 yıllarında Bafra Ovası’ndan toplanan kırmızı biber genetik kaynaklarının morfolojik varyasyon yönünden benzerlik ve farklılıklarının tespit edilmesidir. Bu araştırmada 56 kırmızı biber populasyonu toplanmıştır. Populasyonlar arasındaki ilişkinin saptanabilmesi için Küme ve Temel Bileşen Analizi (TBA) uygulanmıştır. Mevcut çalışmada, 20 değişken esas alınarak yapılan küme analizinde 8 grup tanımlanmıştır. Kırmızı biber genotipleri arasındaki morfolojik benzerlikleri değerlendirmek için bir dendogram düzenlenmiştir. Temel Bileşen Analizi, ilk üç PC ekseni esas alındığında toplam varyasyonun %74.3’ünü açıklamıştır. Kırmızı biber genotipleri arasında morfolojik varyabilitenin yüksek olduğu bulunmuştur. Bitki özelliklerindeki varyabilitenin değerlendirilmesi, sebze ıslahçılarına gelecekte yürütülecek biber ıslah programlarında populasyonlara ait arzu edilen özelliklerin belirlenmesinde yardımcı olabilecektir
Kapya biber Genetik kaynaklar Karakterizasyon Varyasyon Küme analizi
Birincil Dil | TR |
---|---|
Bölüm | Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Şubat 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 25 Sayı: 1 |