In this study, the effects of rye translocation on some quality properties and mineral content of whole wheat kernel and bran were investigated.The plant material consisted of 147 recombinant inbred lines (RILs) and five control cultivars, including the parent. The genotypes were grown in Turkey at two different locations for two consecutive years. In the study, lines with and without rye translocation were determined by SDS-PAGE and PCR analysis, and the glutenin subunits of the lines at Glu-A1, Glu-B1, Glu-A3 and Glu-B3 loci were also analyzed. The protein, starch, fat, ash, dry matter, acid detergent insoluble fiber (ADF), neutral detergent insoluble fiber (NDF), potassium (K), phosphorus (P) and magnesium (Mg) contents of kernels and bran of the RILs were determined. Statistically significant differences were found between the genotypes in terms of all the examined characteristics except the amount of dry matter. The RILs carrying translocation 1RS.1BLhad a higher average ADF, NDF, protein content, ash content, K, Mg, and P contents of kernels, as well as a higher average ADF, NDF, ash, and K bran contents than the RILs without thetranslocation. The bran of the RILs without thetranslocationhad higher values in terms of fat, starch, and phosphorus content. The results indicate that wheat- rye translocation1RS.1BL has a significant effect on both whole wheat kernel and bran content, and can be used to enrich the content of wheat bran.
112O135
Bu çalışmada 1RS.1BL çavdar translokasyonunun tam buğday tanesi ve kepeğin bazı kalite özelliklerine ve mineral içeriğine etkisi araştırılmıştır. Bitki materyali 147 rekombinant kendilenmiş hat (RIL'ler) ve ebeveyn dahil beş kontrol çeşidinden oluşmuştur. Genotipler Türkiye'de iki yıl üst üste iki farklı yerde olmak üzere toplam dört çevrede yetiştirilmiştir. Çalışmada önce 1RS.1BL çavdar translokasyonu olan ve olmayan hatlar SDS-PAGE ve PZR analizi ile belirlenerek hatların Glu-A1, Glu-B1, Glu-A3 ve Glu-B3 lokuslarındaki glutenin alt birimleri analiz edilmiştir. Daha sonra RIL'lerin tane ve kepeklerinin protein, nişasta, yağ, kül, kuru madde, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), potasyum (K), fosfor (P) ve magnezyum (Mg) içerikleri belirlenmiştir. Kuru madde miktarı dışında incelenen tüm özellikler açısından genotipler arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. 1RS.1BL çavdar translokasyonu taşıyan hatların tanelerinde ortalama ADF, NDF, protein içeriği, kül oranı, K, Mg ve P içerikleri çavdar translokasyonu taşımayan hatlardan daha yüksektir. Çavdar translokasyonu taşıyan hatların kepekleri ise ortalama ADF, NDF, kül ve potasyum içeriği bakımından daha yüksek değerlere sahip iken, çavdar translokasyonu taşımayan hatların kepekleri yağ, nişasta ve fosfor içeriği bakımından daha yüksek değerlere sahip olmuştur. Sonuçlar, 1RS.1BL çavdar translokasyonunun hem tam buğday tanesi hem de kepek içeriği üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve buğday kepeği içeriğini zenginleştirmek için kullanılabileceğini göstermektedir.
Ethical approval is not required for this research.
TÜBİTAK
112O135
This research was carried out within the scope of the project numbered 112O135 supported by TUBITAK.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Nükleik Asitlerin ve Proteinlerin Tarımsal Moleküler Mühendisliği, Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Tarımda Bitki Islahı |
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 112O135 |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Şubat 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 4 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 1 |