BibTex RIS Kaynak Göster

Assessment of Black Fig Varieties as Dried

Yıl 2015, Cilt: 21 Sayı: 9, 394 - 397, 04.01.2016

Öz

Fig fruits contain high dietary fiber, phenolic compounds and minerals. Although there are many black figs varieties in Turkey, studies related to drying of colored figs scarce. In this study, 9 black colored figs varieties and standard fig varieties (Sarılop and Sarızeybek) from Fig Research Institute were dried, and quality parameters of dried fruits were investigated. The drying was conducted on trays by classical sun-drying. The results of this work clearly showed the suitability of black colored varieties with code number 1101, 1102 and 1012 for sun-drying.

Kaynakça

  • DFGD (Diyabetik ve Fonksiyonel Gıda Üreticileri Derneği). “Fonksiyonel Gıda”. http://www. dfgd.org.tr/index.php/fonksiyonel-g-da (02.02.2015).
  • Şahin B, Uçar H. “Bakış (Taze ve Kuru İncir)”. TAGEM Raporu, İncir Araştırma İstasyonu, Aydın, Türkiye, 2014.
  • Çalışkan O, Polat AA. “Phytochemical and Antioxidant Properties of Selected Fig (Ficus carica L.) Accessions from the Eastern Mediterranean Region of Turkey”. Scientia Horticulturae, 128(4), 473–478, 2011.
  • Solomon A, Golubowicz S, Yablowicz Z, Grossman S, Bergman M, Gottlieb HE. “Antioxidant Activities and Anthocyanin Content of Fresh Fruits of Common Fig (Ficus carica L.)”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(20), 7717–7723, 2006.
  • Kösoğlu İ, Konak R, Tan N, Kocataş H, Yamaner Ç, Yemenicioğlu A. “İncir Gen Kaynaklarının Toplam Fenolik Madde İçeriği ve Toplam Antioksidan Aktivite Açısından Taranması ve Bazı Kurutmalık İncir Çeşitlerinde Fenolik Bileşenlerin Belirlenmesi”. İncir Araştırma İstasyonu, Aydın, Türkiye, TAGEM Sonuç Raporu, 2013.
  • Vinson A, Zubik L, Bose P, Saman N, Proch J. “Dried Fruits: Excellent in Vitro and in Vivo Antioxidants”. Journal of the American College of Nutrition, 24(1), 44-50, 2005.
  • Slatnar A, Klancar U, Stampar F, Veberic R. “Effect of Drying of Figs (Ficus carica L.) on the Contents of Sugars, Organic Acids and Phenolic Compounds”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(21), 11696–11702, 2011.
  • Özen M, Çobanoğlu F, Özkan R, Kocataş H, Tan N, Ertan B, Şahin B, Konak R, Doğan Ö, Tutmuş E, Şahin N. “İncir Yetiştiriciliği”. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Aydın, Türkiye, 2007.
  • Megan TH, Ellena SK, Hildegard H, Carlos HC. “Sensory Profiles for Dried Fig (Ficus carica L.) Cultivars Commercially Grown and Processed in California”. Journal of Food Science, 78(8), 1273-1281, 2013.
  • TS1125 ISO750. “Meyve ve Sebze Ürünleri-Titrasyon Asitliği Tayini”. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 2002.
  • Şahin N, Aksoy U, Akçay M. İncir Çeşit Kataloğu. Aydın, Türkiye, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İncir Araştırma Enstitüsü, 2001.
  • Tan N, Konak R, Kösoğlu İ, Belge A, Kocataş H. “Bazı Toprak-Su Muhafaza Yöntemlerinin Sarılop İncir Çeşidinde Ağaç Gelişimi ve Bitki Stres Parametrelerine Etkileri”. II. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu, Konya, Türkiye, 16-18 Eylül 2014.
  • Şahin B. “Zeytin Karasu Tortusunun İncir Verim ve Kalitesine Etkileri”. Menemen, Tarımsal Bilgi Alışverişi Toplantıları, İzmir, Türkiye, 10-12 Temmuz 2012.
  • TSE 541 ICS 67.080.10. “Kuru İncir”. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 2006.
  • United States Standards for Gradesof Dried Figs “Figs– DFA of California”. http://www.dfaofca.com/qualityinspection/figs/ (23.07.2015).

Siyah Meyveli İncir Çeşitlerinin Kurutularak Değerlendirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 21 Sayı: 9, 394 - 397, 04.01.2016

Öz

İncir, yüksek oranda diyet lif, fenolik madde ve mineralleri içeren bir meyvedir. Ülkemizin sahip olduğu zengin incir mirası göz önüne alındığında antioksidan kapasitesi çok yüksek, renkli çeşitler mevcut olmasına rağmen bunların kurutularak değerlendirilme uygulamaları yok denecek kadar azdır. Bu çalışma ile İncir Araştırma Enstitüsü genetik kaynaklar parselinde bulunan siyah renkli çeşitlerden 9 tanesi ve standart kurutmalık çeşitler olan Sarılop ve Sarızeybek çeşitleri kullanılmıştır. Meyveler geleneksel yönteme göre kerevetler ile güneş altında kurutulup çeşitlerin kuruma kapasiteleri ve kuru meyve kaliteleri tespit edilmiştir. Standart kurutmalık çeşitlerin yanı sıra 1101, 1102 ve 1012 kod numaralı siyah renkli çeşitlerin kurutmaya uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • DFGD (Diyabetik ve Fonksiyonel Gıda Üreticileri Derneği). “Fonksiyonel Gıda”. http://www. dfgd.org.tr/index.php/fonksiyonel-g-da (02.02.2015).
  • Şahin B, Uçar H. “Bakış (Taze ve Kuru İncir)”. TAGEM Raporu, İncir Araştırma İstasyonu, Aydın, Türkiye, 2014.
  • Çalışkan O, Polat AA. “Phytochemical and Antioxidant Properties of Selected Fig (Ficus carica L.) Accessions from the Eastern Mediterranean Region of Turkey”. Scientia Horticulturae, 128(4), 473–478, 2011.
  • Solomon A, Golubowicz S, Yablowicz Z, Grossman S, Bergman M, Gottlieb HE. “Antioxidant Activities and Anthocyanin Content of Fresh Fruits of Common Fig (Ficus carica L.)”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(20), 7717–7723, 2006.
  • Kösoğlu İ, Konak R, Tan N, Kocataş H, Yamaner Ç, Yemenicioğlu A. “İncir Gen Kaynaklarının Toplam Fenolik Madde İçeriği ve Toplam Antioksidan Aktivite Açısından Taranması ve Bazı Kurutmalık İncir Çeşitlerinde Fenolik Bileşenlerin Belirlenmesi”. İncir Araştırma İstasyonu, Aydın, Türkiye, TAGEM Sonuç Raporu, 2013.
  • Vinson A, Zubik L, Bose P, Saman N, Proch J. “Dried Fruits: Excellent in Vitro and in Vivo Antioxidants”. Journal of the American College of Nutrition, 24(1), 44-50, 2005.
  • Slatnar A, Klancar U, Stampar F, Veberic R. “Effect of Drying of Figs (Ficus carica L.) on the Contents of Sugars, Organic Acids and Phenolic Compounds”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(21), 11696–11702, 2011.
  • Özen M, Çobanoğlu F, Özkan R, Kocataş H, Tan N, Ertan B, Şahin B, Konak R, Doğan Ö, Tutmuş E, Şahin N. “İncir Yetiştiriciliği”. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Aydın, Türkiye, 2007.
  • Megan TH, Ellena SK, Hildegard H, Carlos HC. “Sensory Profiles for Dried Fig (Ficus carica L.) Cultivars Commercially Grown and Processed in California”. Journal of Food Science, 78(8), 1273-1281, 2013.
  • TS1125 ISO750. “Meyve ve Sebze Ürünleri-Titrasyon Asitliği Tayini”. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 2002.
  • Şahin N, Aksoy U, Akçay M. İncir Çeşit Kataloğu. Aydın, Türkiye, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İncir Araştırma Enstitüsü, 2001.
  • Tan N, Konak R, Kösoğlu İ, Belge A, Kocataş H. “Bazı Toprak-Su Muhafaza Yöntemlerinin Sarılop İncir Çeşidinde Ağaç Gelişimi ve Bitki Stres Parametrelerine Etkileri”. II. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu, Konya, Türkiye, 16-18 Eylül 2014.
  • Şahin B. “Zeytin Karasu Tortusunun İncir Verim ve Kalitesine Etkileri”. Menemen, Tarımsal Bilgi Alışverişi Toplantıları, İzmir, Türkiye, 10-12 Temmuz 2012.
  • TSE 541 ICS 67.080.10. “Kuru İncir”. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 2006.
  • United States Standards for Gradesof Dried Figs “Figs– DFA of California”. http://www.dfaofca.com/qualityinspection/figs/ (23.07.2015).
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makale
Yazarlar

Ramazan Konak Bu kişi benim

İlknur Kösoğlu Bu kişi benim

Nilgün Tan Bu kişi benim

Hilmi Kocataş Bu kişi benim

Ahmet Yemenicioğlu

Yayımlanma Tarihi 4 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 21 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Konak, R., Kösoğlu, İ., Tan, N., Kocataş, H., vd. (2016). Assessment of Black Fig Varieties as Dried. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21(9), 394-397.
AMA Konak R, Kösoğlu İ, Tan N, Kocataş H, Yemenicioğlu A. Assessment of Black Fig Varieties as Dried. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 2016;21(9):394-397.
Chicago Konak, Ramazan, İlknur Kösoğlu, Nilgün Tan, Hilmi Kocataş, ve Ahmet Yemenicioğlu. “Assessment of Black Fig Varieties As Dried”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21, sy. 9 (Ocak 2016): 394-97.
EndNote Konak R, Kösoğlu İ, Tan N, Kocataş H, Yemenicioğlu A (01 Ocak 2016) Assessment of Black Fig Varieties as Dried. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 9 394–397.
IEEE R. Konak, İ. Kösoğlu, N. Tan, H. Kocataş, ve A. Yemenicioğlu, “Assessment of Black Fig Varieties as Dried”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 21, sy. 9, ss. 394–397, 2016.
ISNAD Konak, Ramazan vd. “Assessment of Black Fig Varieties As Dried”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21/9 (Ocak 2016), 394-397.
JAMA Konak R, Kösoğlu İ, Tan N, Kocataş H, Yemenicioğlu A. Assessment of Black Fig Varieties as Dried. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;21:394–397.
MLA Konak, Ramazan vd. “Assessment of Black Fig Varieties As Dried”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 21, sy. 9, 2016, ss. 394-7.
Vancouver Konak R, Kösoğlu İ, Tan N, Kocataş H, Yemenicioğlu A. Assessment of Black Fig Varieties as Dried. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;21(9):394-7.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.