Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yeni Islah Edilen Tekirdağ Sultanı Üzüm Çeşidinin Soğukta Depolamaya Uygunluğunun Belirlenmesi

Yıl 2022, Cilt: 3 Sayı: 2, 77 - 90, 30.12.2022
https://doi.org/10.53501/rteufemud.1175629

Öz

Bu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce melezleme ıslahı yöntemiyle yeni elde edilen Tekirdağ Sultanı üzüm çeşidinin soğukta muhafazaya uygunluğu araştırılmıştır. Ambalaj materyali olarak modifiye atmosfer poşeti ile polietilen poşet kullanılmıştır. Çalışma 2018 ve 2019 yıllarında 2 yıl olarak yapılmıştır. Salkımlar 5 kg olacak şekilde poşetlere yerleştirilmiş ve poşet içerisine 0,9 g/kg kükürt dioksit dozu olacak şekilde çift salınımlı SO2 pedleri konulmuştur. Kontrol çeşidi olarak Müşküle çeşidi kullanılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında üzümler, normal atmosferli soğuk hava deposunda 0-1 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nemde 90 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza dönemi boyunca 15 günlük aralıklarla örneklerde fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır.
Çalışmada, uygulamalar sonrasında meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titrasyon asitliği, olgunluk indisi, meyve sertliği, tane saptan kopma direnci, çürüme oranı, ağarma, duyusal analiz ve salkım iskeleti rengi değerleri belirlenmiştir.
Tekirdağ Sultanı üzüm çeşidinin depolama boyunca 0-1 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nemde; her iki ambalaj materyali ile 60 güne kadar pazarlanabilir olarak muhafaza edilebileceği ve olgunluk indisinin 25 ve üzeri olması gerektiği tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü

Proje Numarası

TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07

Kaynakça

  • Bu makale; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07” No’ lu projeden üretilmiştir.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ali İzzet Torçuk 0000-0001-9310-8704

Dr. Gamze Uysal Seçkin 0000-0002-2117-075X

Serkan Candar 0000-0002-2608-8691

Erdinç Bal 0000-0001-9817-5842

Proje Numarası TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Torçuk, A. İ., Uysal Seçkin, D. G., Candar, S., Bal, E. (2022). Yeni Islah Edilen Tekirdağ Sultanı Üzüm Çeşidinin Soğukta Depolamaya Uygunluğunun Belirlenmesi. Recep Tayyip Erdogan University Journal of Science and Engineering, 3(2), 77-90. https://doi.org/10.53501/rteufemud.1175629

Taranılan Dizinler

27717   22936   22937  22938   22939     22941   23010    23011   23019  23025