Yemek yemeye erken dönemlerde salt olarak fizyolojik bir eylem olarak bakılmıştır. Zamanla bu durum değişmiş, yaşanan sosyal ve teknolojik gelişmeler yemek kavramına yeni anlamlar yüklemiştir. Günümüzde yemek; kültürün önemli bir parçası, bir sosyalleşme aracı, iletişim biçimi ve seyahat nedeni olabilmektedir. Gaziantep bulunduğu coğrafi konum, tarihi derinliği gibi nedenlerle önemli bir kültür kentidir ve mutfak kültürü de önemli kültür bileşenlerinden biridir. Gaziantep sahip olduğu zengin mutfak kültürü ile 2015’te UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Kentleri arasına girmeyi başarmıştır. Bu başarıdan sonra şehre gastronomi motifli seyahatler çoğalmış, gastronomi bağlamında ilgi artmıştır. Bu durum Gaziantep mutfağı temalı akademik çalışmalarında artmasını sağlamıştır.
İlgili literatür incelendiğinde; Gaziantep mutfağı üzerine yapılan çalışmalarda, yemeklerde kullanılan malzemeleri inceleyen bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Gaziantep yemeklerinde kullanılan malzemelerin kullanım sıklıklarını belirlemektir. Ayrıca Gaziantep yemeklerindeki malzemeler vasıtasıyla besin gruplarının dağılımlarını ortaya koymakta hedeflenmektedir. Bu amaçla Gaziantep yemekleri üzerine yazılmış 13 yemek kitabından yararlanılarak içerik analizi yapılmış, malzemelerin frekansları (yemeklerde kullanım sıklıkları) belirlenmiş ve grafiklerle gösterilmiştir. Yapılan analizlerde Gaziantep yemeklerinde yerel ürün kullanımının yüksekliği dikkat çekmiştir. Elde edilen sonuçların konu ile ilgili ileride yapılacak çalışmalara faydalı olacağı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kültürel çalışmalar, Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2 |