BibTex RIS Kaynak Göster

Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi ile Belirlenmesi

Yıl 2015, Cilt: 19 Sayı: 3, 1 - 8, 03.12.2015

Öz

Melamin; gıdalara hile amaçlı bulaştırıldığı tespit edilen insan sağlığı açısından oldukça zararlı kimyasal bir maddedir. Bu çalışmada “Set tipi” yoğurda biyokristalizasyon metodunu uygulayarak; yoğurtta melamin tespiti için pratik ve maliyetsiz alternatif bir yöntem geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla; çiğ inek sütü üç gruba ayrılarak yoğurt üretilmiştir. Birinci grupta sadece çiğ inek sütünden, ikinci grupta 1 mg/kg melamin katılmış çiğ inek sütünden, üçüncü grupta 5 mg/kg melamin katılmış çiğ inek sütünden yoğurt üretimi yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda genel Cronbach’s-alpha değeri yoğurt için 0.758 (önemli ölçüde güvenilirlikte) olarak bulunmuştur. Yoğurt biyokristalogramlarında ise melaminin var olup olmadığı konusunda bilgi edinilmiştir. Ancak katılan melamin miktarı konusunda değerlendirme yapılamamaktadır. Yoğurtlarda eğer miktar konusunda değerlendirme yapılmak istenirse; 3 grubu da ayırt edebilen yan iğnelerle doluluk; ya da tümünü az da olsa ayırt edebilme yeteneği olduğu tespit edilen Kıvrık Çapraz İğneler kriteri ve ortalama puanların göz önünde bulundurulması tavsiye edilmektedir.

Kaynakça

  • Abdollahi, F., 2008. Organik Ve Konvansiyonel Domates ve Ürünlerinin Ayırt Edilebilme Yöntemleri ve Kalite Farklarının İncelenmesi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir, 356s.
  • Andersen, J.O., Henriksen, C.B., Laursen, J. and Nielsen, A.A., 1999. Computerised Image Analysis of Biocrystallograms Origing from Agricultural products, Computers and Electronics in Agriculture, 22 (1), 51-69.
  • Andersen, J.O., 2001. Development and Application of the Biocrystallization Method, Biodynamic Research Association, Herskind, Denmark.
  • Anonim, 2009. Melamin. Gıda ve Yem Analiz 35, 16-17.
  • Anonim, 2012. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, 19 Aralık 2012 tarihli, 28502 sayılı Resmi Gazete.
  • Barth, J.G., 1998. Visual lecture of crystallisation patterns of Cupric Chloride with Additives, Crystallisation Workshop, French Ministry of the Economy, Finance and Industry, 23-25.
  • Codex Alimentarius Commission, 2010. Proposed Draft Maximum Levels for Melamine İn Food and Feed (N13-2009). Erisim tarihi 01.01.2012. Erisim:
  • http://64.76.123.202/cclac/documentos/CCCF/2010/3%20Documentos/Documentos%20Ingles/cf04_05e.pdf
  • Doesburg, P., Huber, M.A.S., 2011. Making Complexity Visible: The Picture-Forming Biocrystallisation Method Results of Controlled Milk Processing, Crystal lab, Louis Bolk İnstitute, The Netherlands.
  • FDA (Food and Drug Administration), 2008. The Government of Canada responds to reports of melamine in food products. Erişim Tarihi: 23.12.2012. Kanada Sağlık Bakanlığı Web Sitesi: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/chem-chim/melamine/background-context-eng.php.
  • Finesilver, T., 1989. Comparison of Quality of Organically Versus Conventionally Grown Plant Foods, Ecological Agriculture Projects, Report, Mac Donald College, McGillUniversity, Ste Anne de Bellevue, Quebec, Canada http://eap.mcgill.ca/publications/EAP38.htm
  • Huber, M., 2006. The 2005 Louis Bolk Milk Study, A Pilot Study in Search of Parameters for Quality and Health, Organic Food Quality and Health Workshop, BioFach Fair Nuremberg, 11s.
  • Huber M., Andersen J.O., Kahl J., Busscher N., Doesburg P., Mergardt G., Kretschmer S., Załęcka A., Meelursarn A., Ploeger A., Nierop D., van de Vijver L., Baars E., 2010. Standardization and Validation of the Visual Evaluation of Biocrystallizations. Biological Agriculture and Horticulture, Great Britain, 27, 25–40.
  • Kahl, J., Busscher, N., Doesburg, P., Mergardt, G., Huber, M., Ploeger, A., 2009. First tests of standardized biocrystallization on milk and milk products. European Food Res Technol, 229, 175–178.
  • Kuşçu, A., 2008. Organik Ve Konvansiyonel Kırmızıbiber Ve Ürünlerinin Ayırt Edilebilme Yöntemleri Ve Kalite Özelliklerinin İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 420s. İzmir.
  • Mäder, P., Pfiffner, L., Niggli, U., Balzer-Graf, U., Balzer, F., Plochberger, K., Velimirov, A., Besson, J.M., 1993. Effect of Three Farming Systems (Bio-dynamic, Bio-organic, Conventional) on Yield and Quality of Beetroot (Beta Vulgaris L. Var. Esculenta L.) In a Seven Year Crop Rotation. Acta Hort. 339, 11-31.
  • Unluturk S., Unluturk M. S., Pazir F. and Kuscu A., 2011. Process Neural Network Method: Case Study I: Discrimination of Sweet Red Peppers Prepared by Different Methods. Eurasip Journal on Advances in Signal Processing. 1-8p.
  • Unluturk, S., Pelvan, M., Unluturk, M.S., 2013. The Discrimination of Raw and UHT Milk Samples Contaminated with Penicillin G and Ampicillin Using İmage Processing Neural Network and Biocrystallization Methods. Journal of Food Composition and Analysis, 32, 12–19.
  • Unluturk S., Unluturk M., Pazir F. and Kuscu, A., 2014. Discrimination of Bio-Crystallogram Images Using Neural Networks. Neural Computing and Applications, 24(5): 1221-1228. ISBN: 0941-0643.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Onur Acar Bu kişi benim

Bedia Şimşek

Alper Kuşçu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 19 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Acar, O., Şimşek, B., & Kuşçu, A. (2015). Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi ile Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 19(3), 1-8. https://doi.org/10.19113/sdufbed.30244
AMA Acar O, Şimşek B, Kuşçu A. Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi ile Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Aralık 2015;19(3):1-8. doi:10.19113/sdufbed.30244
Chicago Acar, Onur, Bedia Şimşek, ve Alper Kuşçu. “Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi Ile Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19, sy. 3 (Aralık 2015): 1-8. https://doi.org/10.19113/sdufbed.30244.
EndNote Acar O, Şimşek B, Kuşçu A (01 Aralık 2015) Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi ile Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19 3 1–8.
IEEE O. Acar, B. Şimşek, ve A. Kuşçu, “Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi ile Belirlenmesi”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 19, sy. 3, ss. 1–8, 2015, doi: 10.19113/sdufbed.30244.
ISNAD Acar, Onur vd. “Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi Ile Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19/3 (Aralık 2015), 1-8. https://doi.org/10.19113/sdufbed.30244.
JAMA Acar O, Şimşek B, Kuşçu A. Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi ile Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2015;19:1–8.
MLA Acar, Onur vd. “Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi Ile Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy. 3, 2015, ss. 1-8, doi:10.19113/sdufbed.30244.
Vancouver Acar O, Şimşek B, Kuşçu A. Yoğurtta Melaminin Biyokristalizasyon Yöntemi ile Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2015;19(3):1-8.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.