Bu araştırma 1999 üretim yılında Altınekin ve Seydişehir lokasyonlarında farklı seviyelerde uygulanan çinko ve borun şeker pancarının kök verimi, şeker oranı ve şeker verimine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemelerinde çinko ve bor dört farklı (Zn₀ = 0 kg/da, Zn₁ = 1 kg/da, Zn₂ = 2 kg/da, Zn₃ = 4 kg/da ve B₀ = 0,5 kg/da, B₁ = 1 kg/da, B₂ = 1,5 kg/da, B₃ = 2 kg/da) düzeyde uygulanmıştır. Her iki lokasyonda da şeker pancarı bitkisinin kök verimi ve şeker veriminde çinkonun, borun ve Zn x B interaksiyonunun istatistiki olarak önemli (P<0.01) olduğu saptanmıştır. Altınekin lokasyonunda çinko ve bor dozlarının etkisi istatistiki olarak anlamlı bulunmakla birlikte, Zn x B interaksiyonunun etkisi Altınekin lokasyonunda istatistiki olarak önemli (P<0.05) bulunmuştur. Araştırmada en yüksek kök verimi ve şeker verimi Altınekin lokasyonunda 1 kg çinko / da + 0,5 kg bor / da uygulamasından, Seydişehir lokasyonunda ise 1 kg çinko / da + 2 kg bor / da uygulamasından elde edilmiştir.
The aim of this study was to determine the effects of different rates of Zn and B on root yield, sugar content, and sugar yield of sugar beet, grown in Altınekin and Seydişehir locations in 1999. Zn and B were applied at four different rates (Zn₀ = 0 kg/da, Zn₁ = 1 kg/da, Zn₂ = 2 kg/da, Zn₃ = 4 kg/da and B₀ = 0 kg/da, B₁ = 0.5 kg/da, B₂ = 1 kg/da, B₃ = 2 kg/da). It was found that individual effects of Zn and B and their interaction (Zn x B) on root yield and sugar yield were found significant (P<0.01) in both locations. However, the lowest added effect of Zn x B interaction was statistically significant in Altınekin location. In this study the highest root and sugar yield, were obtained with 1 kg Zn / da + 0 kg B / da in Altınekin, and 1 kg Zn / da + 2 kg B / da in Seydişehir locations.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2001 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 26 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.