In this study, it was aimed to reveal the predictive power of demographic characteristics, cognitive flexibility and social appearance anxiety of individuals in emerging adulthood on preoccupation with the thought of eating and loss of control over eating, which are the sub-dimensions of food craving. The design of the research was structured according to the relational screening model. The study group of the research consists of 551 participants, 395 (71.7%) women and 156 (28.3%) men. “Food Cravings Questionnaire-Trait Short Form”, “Cognitive Flexibility Inventory”, “Social Appearance Anxiety Scale” and “Personal Information Form” were used to collect research data. Correlation analysis was used to determine the relationship between food craving, cognitive flexibility and social appearance anxiety. Hierarchical regression analysis was used to determine the predictors of food craving of individuals in emerging adulthood. Considering the dimension of preoccupation with the thought of eating, while the alternatives, one of the sub-dimensions of cognitive flexibility, do not make a specific contribution to the model, the control sub-dimension makes a unique contribution to the model. When the sub-dimension of loss of control over eating is considered, alternatives from the sub-dimensions of cognitive flexibility make a low-level significant contribution to the model, while the sub-dimension of control makes a unique contribution to the model. The research results showed that the sub-dimensions of cognitive flexibility is an important predictor of preoccupation with the thought of eating and loss of control over eating, and similarly, social appearance anxiety is an important predictor of all sub-dimensions of food craving.
Bu araştırmada, beliren yetişkinlikteki bireylerin demografik özelliklerinin, bilişsel esneklik ile sosyal görünüş kaygısının yeme arzusunun alt boyutları olan yeme düşüncesiyle meşgul olma ve yeme üzerinde kontrol kaybı üzerindeki yordayıcı gücünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın deseni, ilişkisel tarama modeline göre yapılandırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 395’i (% 71.7) kadın 156’sı (% 28.3) erkek olmak üzere 551 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında “Yeme Arzusu Ölçeği Kısa Formu”, “Bilişsel Esneklik Envanteri”, “Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Yeme arzusu, bilişsel esneklik ve sosyal görünüş kaygısı arasındaki ilişkinin tespiti için korelasyon analizi kullanılmıştır. Beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin yeme arzusunun yordayıcılarının tespiti için ise hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Ön analizler verilerin hiyerarşik regresyona uygun olduğunu göstermektedir. Yeme düşüncesi ile meşgul olma boyutu ele alındığında; bilişsel esnekliğin alt boyutlarından alternatiflerin modele özgün bir katkısı bulunmuyorken, kontrol alt boyutunun modele özgün bir katkısı bulunmaktadır. Yeme üzerinde kontrol kaybı alt boyutu ele alındığında ise, bilişsel esnekliğin alt boyutlarından alternatiflerin modele düşük düzeyde anlamlı bir katkısı bulunurken, kontrol alt boyutunun modele özgün bir katkısı bulunmaktadır. Araştırma sonuçları bilişsel esnekliğin alt boyutlarının yeme düşüncesiyle meşgul olma ve yeme üzerinde kontrol kaybı; sosyal görünüş kaygısının ise yeme arzusunun tüm alt boyutlarının önemli yordayıcıları olduğunu ortaya koymaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Other Fields of Education |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Acceptance Date | December 8, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 2 |