Kültürel
ve tarihi değerlerin yanı sıra çok çeşitli ve zengin bir mutfağa sahip olan Türkiye,
mutfak kültüründeki zenginliğini farklı kültürlerle olan ilişkilerine ve
coğrafyasının sunduğu çeşitliliğe borçludur. Türkiye coğrafyasının sunduğu
iklim, toprak ve bitki örtüsü çeşitliliği çok sayıda mantar türünün doğal
olarak yetişmesini sağlamaktadır. Çalışmada iklim ve toprak türü çeşitliliğinin
yetişmesi için yeterli olduğu, insan müdahalesine ihtiyaç duymadan, doğada
yabani olarak yetişen bir canlı türü olan mantarlar incelenmiştir. Bu çalışmanın
amacı Türkiye topraklarında yetişen yenebilir mantar çeşitlerinin belirlenmesidir.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde daha önce yürütülen saha araştırmalarının
sonuçları derlenerek bir araya getirilmiştir. Türkiye’nin her bölgesinde yerel
halk tarafından toplanan ve tüketilen yabani mantarlar vardır. Ancak halkın
bölgesinde topladığı mantar çeşidi az olmakla birlikte, halk tarafından
bilinmeyen ve yenebilir oldukça fazla mantar çeşidi araştırmacılar tarafından
doğada tespit edilmiştir. Yerel halk çeşitli mantarlara mutfaklarında yer
verdiği gibi toplayarak pazarlarda satışa sunmaktadır. Doğal ortamlarda yetişen
mantarların toplanması ve ekonomik değer kazanması için toplumda bilgilendirme
çalışmalarına ihtiyaç vardır. Yenebilir mantarları zehirlilerden ayırabilme
konusunda derin bir uzmanlık gerekmekse de, en azından kolayca tanınabilen
çeşitler konusunda tanıtma çalışmaları yapılabilir. Yenebilir yabani mantarların Türkiye’nin tüm bölgelerinde
yetiştiği görülmektedir. Kuzu Göbeği, Kum Türüfü, Kanlıca, Porçini ve Matsutake
mantarları Türkiye’de yetişen ekonomik açıdan en değerli mantarlardır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 5 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 16 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 |