Türkiye'de ev dışı gıda tüketiminin ve dışarıda yemek yiyenlerin oranının artmasıyla birlikte gıda atığı sorununun artacağı düşünülmektedir. Gıda atığı sorunu, sadece ekonomik kayıplara neden olmakla kalmayıp aynı zamanda çevre kirliliği, doğal kaynakların israfı ve toplumsal adaletsizlik gibi birçok sosyal soruna da yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, genişletilmiş norm aktivasyon teorisi ve dini değerler bağlamında dışarıda yemek yiyenlerin gıda atığını azaltma davranışını anlamak ve bu faktörlerin davranışsal niyet üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla çalışma, Türkiye’nin farklı bölgelerinden dışarıda yemek yiyen 18 yaşında büyük 415 kişi ile gerçekleştirilmiş ve araştırma modeli Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi'ne dayalı olarak test edilmiştir. Araştırma, sorumluluk atfetmesinin, sonuç farkındalığının, öz yeterliliğin ve dini değerlerin kişisel normu aktif hale getirerek gıda atığını azaltmaya etkili bir şekilde teşvik edebileceğini göstermiştir. Buna ek olarak kişisel norm ve öz yeterliliğin, gıda atığını azaltma niyeti üzerinde önemli bir pozitif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak, beklenmeyen bir sonuç olarak, dini değerlerin davranışsal niyet üzerinde herhangi bir etkisi olmaması ortaya çıkmıştır.
gıda atığını azaltma norm aktivasyon modeli öz yeterlilik dini değerler
Bu çalışma için Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 01.03.2023 tarihli ve 2023/03-GO 2023/134 sayılı “Etik Kurul Onayı” alınmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mayıs 2023 |
Kabul Tarihi | 5 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 2 |