The aim of this study was to purify and characterize the peptidase of Bacillus amyloliquefaciens (Fukumoto) (strain FE-K1) isolated from ropey bread. Peptidases were purified from crude enzyme solution by affinity chromatography with an efficiency of 25 % and a purification coefficient of 1.53. The optimum pH of partially purified peptidase (PPPase) solution was determined as 7.5 and the peptidases retained approximately 90 % of their initial activity in the pH range 7.0-8.5 following incubation at 37°C for 2 h. The optimum temperature for the PPPase was 60°C. The approximate molecular weight of the PPPase was determined as 36 kDa. Inactivation of the PPPase in the presence of O-FEN and EDTA showed them to be metallopeptidases and 5 mM of K+1 and 5 mM of Mn+2 ions increased the enzyme activity by 4 % and 6.15 %, respectively. The presence of Hg+2, Fe+3 and SDS (0.1-1.0 % w/v) caused inactivation whereas the enzyme retained most of its activity in the presence of 0.1-1.0 % (v/v) Triton X-100, Tween 20 and Tween 80 and 1-20 % (v/v) xylene, ethanol, acetone and acetonitrile. Characterization of the PPPase revealed the enzyme as a neutral serine metallopeptidase compatible with some organic solvents and surfactants.
Bacillus amyloliquefaciens metallopeptidase ropy bread purification
Scientific Research Projects Coordination Unit of Akdeniz University
2010.03.0121.020
Bu çalışmanın amacı, sünmüş ekmeklerden izole edilen Bacillus amyloliquefaciens (Fukumoto) (suş FE-K1) ile elde edilen peptidazı saflaştırmak ve karakterize etmektir. Peptidazlar ham enzim çözeltisinden afinite kromatografisi ile % 25 verim ve 1,53 saflaştırma katsayısı ile saflaştırılmıştır. Kısmi olarak saflaştırılmış peptidaz (PPPaz) çözeltisinin optimum pH değeri 7,5 olarak tespit edilmiş olup, pH 7,5-8,0 aralığında peptidaz, 37°C’de 2 saat inkübasyonun ardından başlangıç aktivitesini yaklaşık % 90 oranında korumuştur. PPPaz’ın optimum sıcaklığı 60°C’dir. PPPaz’ın yaklaşık molekül ağırlığı 36 kDa olarak belirlenmiştir. PPPaz’ın O-FEN ve EDTA varlığında inaktive olması, enzimin metallopeptidaz olduğunu göstermiştir. Ayrıca 5 mM K+1 ve 5 mM Mn+2, enzimin aktivitesini sırasıyla % 4 ve % 6,15 oranında artırmıştır. Hg+2, Fe+3 ve SDS (% 0,1-1,0 w/v) varlığı enzimin inaktivasyonuna neden olurken, % 0,1-1,0 (v/v) Triton X-100, Tween 20 ve Tween 80; ve % 1-20 (v/v) ksilen, etanol, aseton ve asetonitril varlığında enzim aktivitesini büyük ölçüde korumuştur. PPPaz’ın karakterizasyonu, enzimin bazı organik çözücü ve yüzey aktif maddelerle ile uyumlu nötr bir serin metalopeptidaz olduğunu ortaya çıkarmıştır.
2010.03.0121.020
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi/Research Article |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2010.03.0121.020 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 16 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 21 Sayı: 1 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.