Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yetenek Yönetiminin İnovasyona Etkisi: İstanbul İlinde Endüstriyel Mutfak Sektöründe Bir Uygulama

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 2, 477 - 502, 30.06.2021
https://doi.org/10.31454/troyacademy.894383

Öz

Bu çalışmada, yetenek faktörü ile inovasyon ilişkisi incelenerek, işletmelerde yeteneğin inovasyon süreçlerinde daha güçlü bir geliştirme aracı olarak kullanılmasına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Kavramsal olarak, 1980’li yıllarda kullanılmaya başlamış olan inovasyonun, 2000’li yıllardan itibaren işletmelerin performans yönetimlerinde etkin bir yönetim aracı olduğu gözlemlenmektedir. Son yıllarda ürün ve hizmet alanındaki yeniliklerin pazarda sürükleyici rol üstlenmesinin, inovasyonu stratejik açıdan işletmelerin var olma sebebine dönüştürdüğü görülmektedir. İşletmelerin stratejik rekabeti açısından en değerli kaynaklarından biri olan insan kaynağının daha verimli yönetilmesi gerekliliğinden hareketle, bu kaynağın çekirdek yapısını oluşturan yetenek, saha araştırmasının konularından biri olarak seçilmiştir. Çalışmada tercih edilen endüstriyel mutfak sektörü ise günümüzde yiyecek, içecek ve ikram sektörünün sürekli gelişmesiyle, bu ürünlerde çok fonksiyonluluk, enerji tasarrufu, çevre hassasiyeti, ergonomik üstünlükler ve servis dostu gibi niteliklerle inovasyonun stratejik üstünlük haline gelmesi öngörüldüğünden seçilmiştir. Araştırma 2019 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında, kolayda örnekleme yöntemi ile, İstanbul ili Avrupa yakasında endüstriyel mutfak ekipmanları sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışan 218 kişi üzerinde uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 22 programında ölçek geçerlilik ve doğrulayıcı faktör analizlerine tabi tutulmuştur. Yapılan basit ve çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre; yetenek yönetimi değişkeninin inovasyon değişkenini anlamlı bir şekilde etkilediği ortaya konmuştur.

Kaynakça

  • Ağraş, S. ve Kılınç İ. (2014). ''Örgütsel Yeteneklerin Türkiye’deki Otel İşletmeleri Bağlamında Analizi'', Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(4), s. 1-35.
  • Akar, F. (2015). Yetenek Yönetimi. Ankara, İmge Kitabevi Yayınları 17-20.
  • Altınöz, M. (2018). “Yetenek Yönetiminin Algılanması Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 39, s. 85-95.
  • Arshi, T. (2013). “Can Organizational Culture Influence Innovation? An Empirical Study on Organizational Culture Characteristics and Innovative Intensity”, Scottish Journal of Arts, Social Sciences and Scientific Studies, 10 (2), p. 3-17.
  • Buckingham, M. ve Vosburgh, R. M. (2001). “The 21st century human resourcesfunction: It's the talent, stupid!”, Human Resource Planning, 24 (4), p.17-23.
  • Budak, G. ve Akyol Mayatürk, E. (2013). “Yetkinliğe Dayalı İnsan Kaynakları Yönetimi: Çok Uluslu Bir Firma Örneği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, s. 150-160.
  • Büyüköztürk, Ş. Kılıç, Çakmak, E. Akgün, Ö. E., Kardeniz, Ş. ve Demirel, F. (2018). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: PEGEM Yayınevi.
  • Claus, L. (2019). “HR Disruption Time Already to Reinvent Talentmanagement”, Business Research Quarterly, p. 207-2015.
  • Collings, D.G. ve Mellahi, K. (2009). “Strategic Talent Management: A Review and Research Agenda”, Human Resource Management Review, 19(4), p. 304–313.
  • Damanpour, F. (1991). “Organizational Innovatıon: A Meta Analysis of Effects of Determinants and Moderators”, Academy Of Management Journal, Vol.34, No.3, p. 555-590.
  • Drucker, P. F. (2003). Yenilikçilik İçerisinde Yenilikçilik Disiplini, (Çev Kardam, A.) İstanbul: MESS Yayınları.
  • Ecevit, S. Z. (2010). “Yenilik Yönetimi” (Ed. Odman, F. ve Çelikçapa Kaygusuz, S.) içinde “Teknoloji Yönetimi” Bursa: Dora Yayıncılık., s.119.
  • Elçi, Ş. (2006). İnovasyon Kalkınmanın ve Rekabetin Anahtarı, Ankara: Nova Basım, Yayın Dağıtım
  • Ertuğ, K. Z. ve Bülbül, M. E. (2015). “İnovasyon Performansı Değerlendirme Sürecinde AHS ve GİA Bütünleşik Yaklaşımı: Süt Ürünleri Sektöründe Bir Uygulama”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 43, s. 149-160. Fagerberg, J. (2003). İnnovation A Guide to Literature, Center for Technology İnnovatıonand Culture, Oslo October
  • Foteini, K. ve Johnston, K. (2020). “Talent Management: A Critical Literature Review and Research Agenda for Public Sector Human Resource Management”, Public Management Review, 22(1), p.75-95.
  • Gunday, G., Ulusoy, G., Kilic, K. ve Alpkan, L. (2011). “Effects of Innovation Types on Firm Performance”. International Journal of Production Economics, 133(2), p. 662-676.
  • Gündüzalp, S. ve Boydak, Ö. (2019). “Akademisyenlerin Yetenek Yönetimi Algısı”, Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), s. 1-14.
  • Güner, M. B. (2016). “Çalışanların Yetenek Yönetimi Algısının İş Motivasyonuna Etkisi”, (Yüksek Lisans Tezi), Doğuş Üniversitesi SBE.
  • Hamel, G. ve Prahalad, C. K. (1990). “The Core Competence of the Corporation”, Harvard Business Review, 3, p. 79-92.
  • Hancıoğlu Y, Yeşilaydın G, (2016) ,”Stratejik Yönetimde Yeni Bir Rekabet Yaklaşımı” : Stratejik İnovasyon, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt 12, Sayı 29, 2016: s: 120,121
  • İrge, N. Tülin, (2015). “Yöneticiye Güvenin Çalışanın Motivasyona Etkisinde Lider Üye Etkileşiminin Rolü: Farklı Analiz Teknikleri ile Uygulamalı Örneği”. IIB International Refereed Academic Social Sciences Journals. s. 54-76
  • Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara, Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti.
  • Kanap Güngör, M. (2013). “Bilgi Çağında İnsan Kaynakları Yönetimine Bakış: İşletmelerde Yetenek Yönetimi ve Çalışan Performansına Etkisi Üzerine Bir Araştırma”, (Yüksek Lisans Tezi), Haliç Üniversitesi SBE.
  • Klingebiel, R. ve Rammer, C. (2014). “Resource Allocation Strategy for Innovation Portfolio Management”, Strategic Management Journal, 35(2), p. 246-268.
  • Karabetyan, L. (2019). Örgütsel Öğrenme, Bilgi Yönetimi ve İnovasyonun Örgütsel Performansa Etkisi: Hizmet İşletmelerinde Bir Uygulama, Doktora Tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Erat, L., (2019). Yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların kariyer planlaması üzerindeki etkisi: Konya ilindeki 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde bir araştırma, Y.Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Mahdiyeh, M., Atashsokhan, S., Khalilzadeh, M., Aghajanloo, A. ve Zohrehvandi, S. (2018). “Linking Project Success” and “Strategic Talent Management”, Department of Industrial Engineering, Science and Research,764-774.
  • Mische, A. M. (2001). Strategic Renewal Becoming a High Performance Organization, 129(2).
  • Öner, E. (2014). "Bankacılık Sektöründe Yetenek Yönetimi ve İlişkilendirildiği İnsan Kaynakları Fonksiyonları: Bir Uygulama", (Yüksek Lisans Tezi), Bahçeşehir Üniversitesi SBE.
  • Özdevecioğlu, M. ve Biçkes, D. M. (2012). “Örgütsel Öğrenme ve İnovasyon İlişkisi: Büyük Ölçekli İşletmelerde Bir Araştırma”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 39, s. 19-45.
  • Rogers, E.M. (1995). Diffusion of İnnovations. The Free Press. New York.
  • Salau, O., Osibanjo, A., Adeniji, A., Oludayo, O., Falola, H., Igbinoba, E. ve Ogueyungbo, O. (2018). “Data Regarding Talent Management Practices and İnnovation Performance of Academic Staff in Atechnology-Driven Private University”, Covenant University, Nigeriaarticle, 18 April 2018
  • Sattler, M. (2011). Excellence in Innovation Management: A Meta-AnalyticReview on the Predictors of Innovation Performance. SpringerScience & Business Media, s.12
  • Savaşçı, İ. , Kazançoğlu, Y. (2004), Firmaların Yenilik Yaratma Sürecinde Serbest Bölgelerin Rölü, İİBF ( www.ogu.edu.tr /kongre bildirileri) s. 517
  • Tokmak, İ. (2008). “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminin İşletmelerin Yenilikçilik Yeteneğine Etkisi ve Elektronik Sanayisine Yönelik Bir Araştırma”, (Doktora Tezi), Sakarya Üniversitesi SBE.
  • Vatan, A. (2010). “Turizm İşletmelerinde İnovasyon: İstanbul’daki 5 Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma”, (Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir Üniversitesi SBE.
  • Yam, R. C., Lo, W., Tang, E. P. ve Lau, A. K. (2011). “Analysis of Sources of Innovation, Technological Innovation Capabilities, and Performance: An Empirical Study of Hong Kong Manufacturing Industries”, Research Policy ,40(3), p.391-402.
  • Trott, P. (1998). Innovation Management and New Product Development. Prentice Hall, London.
  • TDK. http://www.tdkterim.gov.tr, Erişim : 09.09.2020.
  • İnovasyon Nedir? , www.inovation.net Erişim: 09.09.2020
Toplam 40 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Necmiye Tülin İrge 0000-0001-9936-6229

Yüksel Yalçın 0000-0002-9743-9399

Yaşar Uysal 0000-0002-5141-9931

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İrge, N. T., Yalçın, Y., & Uysal, Y. (2021). Yetenek Yönetiminin İnovasyona Etkisi: İstanbul İlinde Endüstriyel Mutfak Sektöründe Bir Uygulama. TroyAcademy, 6(2), 477-502. https://doi.org/10.31454/troyacademy.894383