Bu çalışmada yiyecek içecek işletmelerinde yer alan dijital uygulamalar ve teknolojik gelişmelerin sektöre yansımaları incelenmiştir. Teknolojinin global anlamda gelişim gösterdiği bugünün dünyasında işletmelerin teknolojik gelişmelere karşı duyarlı olmasının nedenleri ve sonuçları son derece önem taşımaktadır. Bu kapsamda işletmeler, ekonomik kârlılık elde etmek, pazar payını genişletmek, tüketici ihtiyaçlarına yanıt verebilmek, yeni pazarlara erişebilmek veya bu yönde stratejiler geliştirebilmek nedenlerine bağlı olarak teknolojik gelişmelere entegre bir üretim modeline geçmişlerdir. Aynı zamanda işletmelerin, var olan tüketici profilini elde tutmak ve yeni tüketici profillerine ulaşmak amacıyla da teknolojik yöntemlere yöneldiği bilinmektedir. Buna göre işletmeler, farklı trendlere, yeni deneyimlere ve gelişmelere karşı hassas davranan tüketici gruplarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik teknolojik alt yapı gerektiren uygulamalara ihtiyaç duymaktadır. Her işletme üretim modelinin, ürün çeşitliliğinin ve tüketici profilinin ihtiyaçlarına uygun olan teknolojik sistemlerine entegre olarak faaliyet göstermektedir. Bu kapsamda yiyecek içecek işletmeleri, üretim aşamasından, hizmet sunum aşamasına kadar her bir kısmında teknolojiye entegre olarak faaliyet gösterebilmektedir. Bu kapsamda yiyecek içecek işletmeleri üretim ve tüketimin aynı anda gerçekleşmesine bağlı dinamik yapısı gereği teknolojik gelişmelere açık bir sektör olma özelliği göstermektedir. Yiyecek içecek işletmeleri, kuruluş anından itibaren pazarlama ve tutundurma faaliyetlerini internet veri tabanına bağlı reklam ve paylaşım sitelerinden gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda teknolojik gelişmelere paralel yürütülen anket çalışmaları, aynı iş kolu üzerinde faaliyet gösteren diğer işletmelerin gelişmeleri, piyasa koşullarının neler olduğu şeklinde önemli bilgilere erişim sağlanabilmektedir. Aynı zamanda personel arama, hizmet içi personel eğitimi verme türünde faaliyet planlamaları da teknoloji yardımıyla yürütülmektedir. Yiyecek içecek işletmelerinin en önemli teknolojik kullanım alanlarından bir diğeri ise üretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği mutfak alanları olarak bilinmektedir. Çalışma kapsamında bu gelişmelere ve kullanılan teknolojik materyallere geniş ölçüde yer verilmiştir. Çalışma içerisinde, robot garsonlar, bilgilendirme kioskları, akıllı mutfak gereçleri, dijital menü ve robot şefler, akıllı mutfak uygulamaları, bulut teknolojiler, üç boyutlu yazıcı destekli pişirme yöntemleri ve sanal gerçeklik teknolojisi türünde teknolojide yer alan gelişmelerin yiyecek içecek sektörüne yansımaları ele alınmıştır. Aynı zamanda yiyecek içecek işletmelerinde israfı önlemeye yönelik tedbirlerin alınmasında kullanılan teknolojik gelişmeler ve uygulamalara yer verilmiştir. Çalışmanın amacına uygun olarak basılı ve yazılı elektronik materyallerin incelenerek bir araya getirilmesine dayalı literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Bu alanda yapılan diğer çalışma doküman ve belgeleri incelenerek araştırma ve değerlendirme sürecine tabi tutulmuştur. Bulunan sonuçlar çalışma kapsamında sistematik bir şekilde bir araya getirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 22 Sayı: 22 |