L-karnitin lisin türevi, suda çözünebilen bir bileşiktir. Yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayarak, yağ asidi metabolizmasında önemli bir rol üstlenir aynı zamanda antioksidan aktiviteye sahiptir. L-karnitin vücutta endojen olarak sentezlendiği gibi eksojen olarak diyet ile sağlanır. Gıdalar ile alınan L-karnitin’in en zengin kaynakları kırmızı et ve süt ürünleridir. Bu derleme, gıdalarda bulunan L-karnitin’in biyoaktif bir bileşik olarak fizyolojik özellikleri, sınırlı sayıda bilginin olduğu biyoyayarlılığı ve gıda işleme yöntemlerinin L-karnitin içeriği üzerine etkisini araştıran çalışmaların incelenmesi ile hazırlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Fen Bilimleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Eylül 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2 |