Bu araştırmada sumak meyvelerinin bazı fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Araştırma materyali olarak, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere Köyü’nde doğal olarak yetişen sumak bitkileri seçilmiştir. Analizler sonucunda sumak meyvesinin kuru madde oranı ve ham yağ oranı sırasıyla % 96.17 ve % 24.58 olarak bulunmuştur. Yağ asiti bileşimleri incelendiğinde sumak meyvesinin temel yağ asitlerinin oleik asit (% 43.43), linoleik asit (% 30.34 ) ve palmitik asit (% 22.22) olduğu görülmüştür. Serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivite değerleri sırasıyla % 2.85, 7.09 meqO2/kg, 1470.0 mg GAE/kg yağ ve (EC50) değerinin 84.93 mg/ml olduğu tespit edilmiştir. Sumak yağının sterol ve tokoferol kompozisyonları incelendiğinde, en fazla bulunan sterolün β-sitosterol (% 78.51) ve en fazla bulunan tokoferol izomerinin ise α-tokoferol (374.24 mg/kg) olduğu belirlenmiştir.
sumak sumak yağı yağ asitleri kompozisyonu fizikokimyasal özellikler
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
NKUBAP.03YL.18.182
In this study, some physicochemical properties of sumac fruits were investigated. Sumac plants grown naturally in Sazlıdere Village of Keşan district of Edirne were selected as research material. As a result of the analysis, the dry matter ratio and crude oil ratio of sumac fruit were found to be 96.17% and 24.58%, respectively. When the fatty acid compositions were examined, it was observed that the essential fatty acids of sumac fruit were oleic acid (43.43%), linoleic acid (30.34%) and palmitic acid (22.22%). Free fatty acidity, peroxide number, phenolic amount and antioxidant activity values were found to be 2.85%, 7.09 meqO2/kg, 1470.0 mg GAE/kg oil and (EC50) value 84.93 mg/ml, respectively. When the sterol and tocopherol compositions of sumac oil were examined, it was determined that the most abundant sterol was β-sitosterol (78.51%) and the most abundant tocopherol was α-tocopherol (374.24 mg/kg).
sumac sumac oil fatty acid composition physicochemical properties
NKUBAP.03YL.18.182
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | NKUBAP.03YL.18.182 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 11 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 21 Sayı: 2 |