Pumpkin (Cucurbita moschata Duch.) is a widely cultivated plant in some parts of the world. It is rich in dietary fiber, carotenoids, phenolic compounds, vitamins, and minerals. The aim was this study to produce pumpkin-based diabetic marmalade with enhanced functional properties. Marmalade production, based on pumpkin fruit, it was prepared with four different recipes by adding spices, stevia, and granulated sugar at different rates. All samples of marmalades were analyzed to determine, pH, titration acidity, water activity, total phenolic and antioxidant capacity, color, consistency and sensory analyzes. The addition of stevia and spices increased the total phenolic and antioxidant capacity of marmalades. The water activity values of the samples were in the range of 0.924-0.932. The addition of spices to marmalade caused a decrease in color L* value and darkened its color. In sensory evaluation, marmalades with stevia were more appreciated in terms of smell, taste, and flavor. With this study, it has been seen that an alternative product can be produced for diabetes patients that is accepted, nutritious, functional and has high added value can be produced from pumpkin.
Balkabağı (Cucurbita moschata Duch.) dünyanın bazı bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Diyet lifi, karotenoidler, fenolik bileşikler, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bu çalışmada bal kabağı bazlı fonksiyonel özellikleri arttırılmış diyabetik marmelat üretimi amaçlanmıştır. Marmelat üretimi balkabağı meyvesi esas alınarak farklı oranlarda baharat, stevia ve toz şeker ilavesi yapılarak dört farklı reçete ile gerçekleştirilmiştir. Üretilen marmelat örneklerinde pH, titrasyon asitliği, su aktivitesi, toplam fenolik ve antioksidan kapasite, renk, konsistens ve duyusal analizler yapılmıştır. Stevia ve baharat ilavesi marmelatların toplam fenolik madde ve antioksidan kapasite değerlerini arttırmıştır. Örneklerin su aktivitesi değerleri 0.924-0.932 aralığında saptanmıştır. Marmelatlara baharat ilavesi renk L* değerinde azalmaya neden olarak rengini koyulaştırmıştır. Duyusal değerlendirmede stevia ilaveli marmelatlar koku, tat ve lezzet bakımında daha çok beğenilmiştir. Bu çalışma ile bal kabağından diyabet hastaları için kabul gören, besleyici, fonksiyonel ve katma değeri yüksek alternatif bir ürün üretilebileceği belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 22 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 28 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Uluslararası Hakemli Dergi