Organic aquaculture represents a comprehensive approach to farm management and food production. It integrates the best environmental practices, promotes biodiversity conservation, preserves natural resources, and places a strong emphasis on ensuring the well-being of the fish, all in alignment with the preferences of discerning consumers.
In this study, water quality and suitability of two different trout production enterprises in Feke/Adana city in Turkey for organic fish culture was investigated. The water quality parameters evaluated include temperature, dissolved oxygen, pH, Ca, Mg, Na, K, alkalinity, nitrate nitrogen, nitrite nitrogen, ammonium nitrogen, orthophosphate phosphorus, and alkalinity.
It is seen that the head waters have a high water quality standard in terms of all their physical and chemical properties.
FMYO2012BAP1
Organik su ürünleri yetiştiriciliği, en iyi çevresel uygulamaları birleştiren, biyolojik çeşitliliği koruyan, doğal kaynakları koruyan ve belirli tüketicilerin tercihi ile yüksek balık refahı gerektiren, çiftlik yönetimi ve gıda üretimine yönelik bütüncül bir yaklaşımdır.
Bu çalışmada, Adana ili Feke ilçesinde bulunan iki farklı alabalık üretim işletmesinin su kalitesi ve organik balık yetiştiriciliğine uygunluğu araştırılmıştır. Su kalite parametrelerinden sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, Ca, Mg, Na, K, alkalinite, nitrat azotu, nitrit azotu, amonyum azotu, ortofosfat fosforu ve alkalinite değerlendirilmiştir.
Kaynak sularının tüm fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından yüksek su kalite standardına sahip olduğu görülmektedir.
Çukurova Üniversitesi BAP Birimi
FMYO2012BAP1
Bu çalışmaya katkılarından dolayı FMYO2012BAP1 proje numarası ile destekleyen Çukurova Üniversitesi BAP Birimi’ne teşekkür ederiz.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Aquaculture and Fisheries (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | FMYO2012BAP1 |
Early Pub Date | April 21, 2024 |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | November 9, 2023 |
Acceptance Date | January 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 9 Issue: 1 |