were used as material in tı1.is study. "Dle direct and indirect effects of Studied traits on the yield of crnde oil, seed yield and the content of crude oil were deterrnined by means of the correlation and patlı coefficients. ,
Frorn the trial, signifıciant phenotypical correlatiön c6efficient between the yield of crude oil and seed yield, and also the content of crude oil and the content of crude protein at O.O l level were found. Moreover, the yield of crude oiJ and the content of crude oil, pod number, the height of branching and pla.İlt ıieight was sigıüficant at the level of O. 05. Correlation bet·ween seed yi'.eld and plant heigt were signifıcant at 0.05 level and same result was found
fo the seed yield and pod number, and .also the content of crude oil and plant
'iıeight a1.1d height of branching.
As a resu1t, it was fowıd that the yield of cnıde oil was affected more from seed yield and moderately from corrtent of crude oil. Since direct
reltions between the yield of cnıde oil and the charecteristics mentioned were equal to correlation coefficients, it was concluded thf!t being succesful is possible by doing selection studies in tenns of those two traits when studies aimed for increasiııg of oil yield.
This study was conducted to detennine the direct and indirect relations and correlation coefficient among some yield and quality charecteristics of soybean under Van city conditions. Seven soybean varietiesVan'da Soya fasülyesi bitkisinde bazı verim ve kalite özellikleri ara sındaki korelasyon katsayıları ile doğrudan ve dolaylı ilişkileri belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, . 7 çeşit üzerinde yürütülmüştür. çalışmada incelenen özelliklerin ham yağ verinıine, tohum verimine ve ham yağ oranına doğrudan ve dolaylı etkileri, korelasyon ve patlı katsayıları aracılığı ile belirlemniştir .
Bu çalışmada, ham yağ verimi ile tohum verimi; ham yağ oram ile ham protein oranı arasında O.O l düzeyinde; ham yağ verimi ile ham yağ ora nı, bakla sayısı, dallanma yüksekliği ve bitki boyu arasında; tohum verimi ile bitlci boyu ve bakla sayısı arasında; ham yağ oranı ile bitki boyu ve dallanma yüksekliği arasında 0.05 düzeyinde önemli fenotipik korelasyon katsayıları olduğu tespit edilmiştir.
Araştırmada, sonuç olarak kabul edilen . ham yağ verimin.in; tohum veriminden fazla, ham yağ oranından ise orta derecede etkilendiği; ham yağ verimi ile bu özellikler arasında doğrudan etkilerin, korelasyon katsayılarına hemen hemen eşit olduğundan, yağ verimini arttırmayı amaçlayan çalışmalarda, bu iki özellik yönünden yapılacak seleksiyon sonucunda başarılı olunabileceği kanaatine varılmıştır.Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.