The experiment was carried out in the experimental fields of Odemis Technical Training College, Ege University in randomized block design with three replications. 2x2 m plots have been created as 4 m2 in size and seeds and seedlings of 4 different onion varieties were used in the study. Organic plots with animal manure, chicken manure, straw and stalk or with no application as control were used. The effects of mulching on onion yield and quality were investigated. In the study, yield and quality criteria (such as total yield, bulb width, bulb height, number of storage leaves, number of shoot tips, the number of dried leaves and the average bulb weights) were investigated. When examining the effects of the treatments on yield; direct sowing method yielded between 18988 (control)-19420 kg ha-1 (manure) and seedling production was between 18702 (control)-20358 kg ha-1 (manure).
Bu araştırma, Ödemiş Meslek Yüksekokulu Uygulama ve Araştırma Arazisinde, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Parseller 2x2 m ebatlarında 4 m2 olarak oluşturulmuş ve araştırmada 4 farklı soğan çeşidi, iki farklı yetiştirme şekli (tohum ve fide) kullanılmıştır. Organik malç uygulanan parseller, hayvan gübresi, tavuk gübresi, sap-saman ve kontrol parselleri şeklinde oluşturulmuştur. Malçlama, tohum ve fide parsellerinin ikisinde de uygulanmış soğan çeşitlerinin verim ve kalitesini arttırmada uygulamaların etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, toplam verim (kg/da), baş eni, baş yüksekliği, etli yaprak sayısı, sürgün ucu sayısı, kuru kabuk sayısı ve ortalama meyve ağırlığı gibi verim ve kalite kriterleri incelenmiştir. Uygulamaların verim üzerine etkisi incelendiğinde; doğrudan tohum ekim yöntemi ile yetiştiricilikte 1898.8 (kontrol)-1942.0 kg/da (ahır gübresi), fide ile üretimde ise 1870.2 (kontrol)-2035.8 kg/da (ahır gübresi) arasında olduğu tespit edilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.