In this study, it was aimed to
investigate the responses of 20 different bean genotypes to different levels of
salt stress. In the study, the reactions of 20 different bean genotypes at 25
mM and 50 mM NaCI were investigated. Salt application was carried out for 4
consecutive days with irrigation water. At the end of the study, 0-5 scale,
number of leaves, shoot diameter, shoot length, shoot dry and fresh weights and
nutrient elements (Na, Ca and K) in the bean genotypes were determined in order
to determine the tolerance to salinity. According to the results obtained at
the end of the study, it was determined that there were significant differences
in tolerance between the genotypes. According to the scale 0-5, it was found
that there was significant developmental retardation especially in the group
receiving 50 mM salt dose. In parallel with the increase of applied salt
concentration, the shoot size, leaf number, shoot diameter, shoot age weight,
K, K / Na and Ca / Na ratio decreased; Ca and Na content were increased.
Bu çalışmada, 20 adet farklı
fasulye genotipine 25 mM ve 50 mM tuz (NaCI) dozları uygulanarak, tuz stresine gösterdikleri tepkilerin
araştırılması amaçlanmıştır. Tuz uygulaması sulama suyu ile birlikte 4
gün arka arkaya uygulanmıştır. Çalışma sonunda fasulye genotiplerinde tuzluluğa
toleransı belirlemek için 0-5 skalası, sürgün-kök uzunluğu, yaprak sayısı,
sürgün çapı, sürgün yaş ve kuru ağırlıkları ve sürgünlerde besin elementi (Na,
Ca ve K) içerikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, genotipler
arasında tuza tolerans bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir.
0-5 skalasına göre özellikle 50 mM tuz dozu uygulanan grupta önemli gelişme
geriliği olduğu ortaya çıkmıştır. Uygulanan tuz konsantrasyonu artışına paralel
olarak sürgün boyu, yaprak sayısı, sürgün çapı, sürgün yaş ağırlığı, K, K/Na ve
Ca/Na oranlarının azaldığı; Ca ve Na miktarının ise arttığı tespit edilmiştir.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 14 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 4 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.