This
study was carried out to determine the
effects of boron (orthoboric acid) addition to the diets of hens in the late
laying period on performance
and some serum parameters.
Two hundred eighty-eight Lohman commercial laying hens which are 62 weeks old
were fed with 0, 50, 75, and 150 mg/kg of B for 12 weeks. The research was
carried out in 18 replicates, and four laying hens were used for each
replicate. During the research,
16-hour lighting was applied and feed and water were given as ad-libitum.
Supplementation of different level of B did not alter the live weight change
and average egg weight from performance characteristics, but egg production
increased and also feed efficiency and daily feed intake reduced (P<0.01).
Serum glucose, cholesterol, triglycerides, creatinine, total and direct
bilirubin values were not affected by additional B. While addition of B into
the diets of laying hens did not affect the outcomes of serum alkaline
phosphatase (ALP), aspartate amino
transaminase (AST) and gamma glutamyl transaminase (GGT) enzyme activities
(P>0.05), but alanin amino transaminase (ALT) was affected by Boron
(P<0.05). It is concluded that in order to have a positive
effect on performance of laying hens in the late laying period, 50 mg/kg B
supplementation is adequate and may be suggested.
Yumurtacı tavuk
rasyonlarına farklı seviyelerde Bor (B) ilavesinin performans ve bazı önemli
kan serum parametreleri üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yürütülen
çalışmada, 62 haftalık, 288 adet Lohman yumurtacı ticari hibrit 12 hafta
boyunca 0, 50, 75 ve 150 mg/kg seviyelerde B içeren 4 farklı rasyonla
yemlenmişlerdir. Araştırma 18 tekerrürlü olarak yürütülmüş ve her bir
tekerrürde 4 adet tavuk kullanılmıştır. Araştırma boyunca 16 saat aydınlatma
programı uygulanmış, yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. İlave B,
canlı ağırlık değişimi ve ortalama yumurta ağırlığını etkilemezken, günlük yem
tüketimini azaltıp, yumurta verimini artırarak yemden yararlanma oranını önemli
derecede (P<0.01) iyileştirmiştir.
Serum glukoz, kolesterol, trigliserid, kreatinin, total ve direkt
bilurubin değerleri B ilavesinden etkilenmemiştir. Rasyona B ilavesinin serum alkalin fosfataz (ALP), aspartat amino transaminaz
(AST) ve gamma glutamil transaminaz (GGT) enzim aktivitelerine etkisi önemsiz
olurken (P>0.05), alanin amino transaminaz (ALT) enzim aktivitesine etkisi
önemli bulunmuştur (P<0.05). Yumurtlamanın
son döneminde bulunan yumurtacı tavukların performans özelliklerini
iyileştirmek amacıyla rasyonlarına 50 mg/kg B ilavesinin yeterli ve
önerilebilir olacağı kanaatine varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.