Due to the lime content, the high pH value of the
soils usually can limit the availability of some plant nutrients including
phosphorus. Elemental sulfur (S) applications are one of the leading methods
used for lowering soil pH value. Although S application is an economic resource
used for reducing pH value in the rhizosphere, recommended S doses are often
ineffective in lowering soil pH value. For this reason, this study was carried
out to look into the effects of both the recommended sulphur doses and the
intense doses of sulphur additions on the soil pH value. The effect of
different S application doses in weight percentages as
0-0.01-0.02-0.04-0.08-0.16-0.32 and0.64 % of elemental S, on soil pH was
determined in the pot experiment. The soil sample was taken at 0-30 cm
Sarıcalar Experimental area of Agricultural Faculty of Selcuk University in
Konya. The soil sample used in the study has light alkaline pH value (7.97),
calcareous (12.25%), low salty less salty, organic matter content and available
phosphorus concentration. At first, S were added soil samples at the pot
experiment, then after, water content was brought to field capacity using pure
water and incubated at 28°C for the period of 10 weeks. Weekly, pH measurements
were made throughout the incubation period and regular pure water additions
were made to ensure that the soil steadily remains at the field capacity. All
applications led to a decrease in soil pH values, while pH is inclined to
increase again during the course of time in the pot experiments.
Toprakların
yüksek pH değeri kirecin etkisiyle; genellikle fosfor dahil olmak üzere birçok
bitki besin elementlerinin alınabilirliğini sınırlamaktadır. Elementel kükürt
(S) uygulamaları, toprak pH’sını düşürmek için kullanılan başlıca yöntemlerden
bir tanesidir. S uygulamaları rizosferdeki pH değerini azaltmak için kullanılan
ekonomik bir kaynak olmasına rağmen, önerilen S dozları toprak pH’sını
düşürmede sıklıkla etkisiz kalmaktadır. Bu nedenle, yapılan çalışmada hem
pratikte önerilen kükürt dozlarının hem de yoğun kükürt ilavesinin toprak pH'
sı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elementel kükürdün ağırlık esasına göre
% 0-0.01-0.02-0.04-0.08-0.16-0.32 ve 0.64 oranlarındaki uygulamalarının toprak
pH’sı üzerindeki etkisi inkübasyon çalışmasında, saksı denemeleri ile
belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan toprak örneği Konya, Selçuk Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Sarıcalar deneme alanından 0-30 cm derinlikten alınmıştır.
Denemede kullanılan toprak örneği, hafif alkali (pH 7.97) reaksiyonlu, kireçli
(%12.25), az tuzlu, düşük organik madde ve yarayışlı fosfor kapsamlıdır.
Başlangıçta kükürt eklenmiş olan toprak örnekleri, saf su ile tarla
kapasitesine getirilmiş ve 10 hafta boyunca 28 °C'de inkübasyona bırakılmıştır.
İnkübasyon dönemi boyunca haftalık olarak pH ölçümleri yapılmış ve toprağı
tarla kapasitesi su içeriğinde tutmak için düzenli olarak eksilen kadar saf su
ilave edilmiştir. Tüm uygulamalar toprak pH’sında sınırlı bir azalmaya neden
olurken, zaman içerisinde pH değerleri tekrar artma eğilimi göstermiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 27 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: Özel Sayı |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.